Scroll down

Alternate Text
News banner

Meisjesrechtenverdediger Stecia (15) uit Uganda gaat in gesprek met hoogste baas van de VN

Stecia (15) uit Kampala, Uganda voert vandaag als meisjesrechtenverdediger een een-op-een gesprek  met de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres. De hoogste baas van de VN heeft geregeld gesprekken met staatshoofden en andere hoge bewindslieden, maar hij neemt nu ook de tijd om te praten met een jongere. Stecia wordt als meisjesrechtenverdediger ondersteund door de Girls Advocacy Alliance, een samenwerking van Plan International, Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Ik ben blij dat ik de meisjes uit de slums van Kampala kan vertegenwoordigen. Niet veel meisjes van waar ik vandaan kom, krijgen de kans om hun stem te laten horen" zegt Stecia. Stecia gaat het met de VN-Secretaris-Generaal hebben over de impact van de corona-pandemie op de levens van meisjes in Uganda. Vanwege de pandemie vinden meer kindhuwelijken plaats, wat weer leidt tot meer tienerzwangerschappen. Ook is er een gebrek aan online onderwijs. Stecia: “Omdat veel huishoudens geen inkomen meer hebben door de lockdowns, kiezen ouders vaker voor een kindhuwelijk. Ook wordt meisjes geld geboden door mannen in ruil voor seks.”

Stecia’s droom

Stecia komt uit de sloppenwijken van Kampala, de hoofdstad van Uganda. Daar woont ze samen met haar broer en haar moeder. In haar omgeving stoppen veel meisjes met school als gevolg van tienerzwangerschappen en armoede, terwijl jongens vaak nog wél naar school kunnen. Stecia droomt ervan om later een stichting op te richten die meisjes ondersteunt die te maken hebben gehad met gender gerelateerd geweld en tienerzwangerschappen.

Sterke visie

Afgelopen zomer sprak Stecia als één van de zes meisjesrechtenverdedigers van de Girls Advocacy Alliance op het High-level Political Forum (HLPF) van de VN. Elk jaar komen de VN-lidstaten daar bij elkaar om de voortgang van de Sustainable Development Goals (SDGs), de gezamenlijke doelen van de lidstaten voor duurzame ontwikkeling, te bespreken. Ook rapporteren elk jaar een aantal landen over hun eigen voortgang. Stecia maakte met haar sterke visie op het bestrijden van genderongelijkheid en gender gerelateerd geweld veel indruk op de VN-gegadigden.

"Ik vertel de meisjes uit mijn community bijvoorbeeld dat als ze geld aannemen in ruil voor seks, ze de kans lopen zwanger te raken en de geldproblemen dan alleen maar erger worden. Het is niet alleen belangrijk dat meisjes die zwanger zijn ondersteuning krijgen om weer naar school te gaan, maar ook dat de jongens die de meisjes zwanger hebben gemaakt zich bewust zijn van de gevolgen en hun verantwoordelijkheid nemen. De overheid kan hierbij helpen door voorlichting te geven.’’

Girls Advocacy Alliance

De Girls Advocacy Alliance (GAA), een samenwerking van Plan International, Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken, pakt geweld tegen meisjes en jonge vrouwen aan en zet zich in om de (economische) positie van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren door lobby en beleidsbeïnvloeding op regionaal, nationaal en internationaal niveau. De GAA meisjesrechtenverdedigers maken zich niet alleen hard voor meisjesrechten in hun gemeenschap maar spreken zich ook uit op internationale conferenties, zoals het HLPF van de Verenigde Naties waar ze sinds twee jaar jaarlijks met een jongerendelegatie aan deelnemen.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Coronacrisis een bedreiging voor daling kindhuwelijken

In de komende tien jaar lopen tot 10 miljoen meer meisjes het risico kindbruid te worden als gevolg van de coronacrisis.…


Lees meer

Wetsvoorstel: kindhuwelijken niet meer erkend in Nederland

Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Dekker van Rechtsbescherming zijn op 18 februari met…


Lees meer

Goed nieuws uit Tanzania: kindhuwelijken bij wet verboden

Tanzania heeft per 24 oktober kindhuwelijken bij wet verboden voor zowel jongens als meisjes. Met deze wetswijziging is …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee