Scroll down

Alternate Text

Thema: Migratie

De achtergrond

Kinderen op de vlucht hebben recht op bescherming. Op grond van het non-discriminatiebeginsel uit artikel 2 van het VN-Kinderrechtenverdrag hebben alle kinderen dezelfde rechten. Of zij nu een verblijfsvergunning hebben of niet. Dat is helaas in Nederland en in Europa nog niet vanzelfsprekend. In asielprocedures wordt vaak nog niet goed gekeken naar de rechten van het kind, zo kunnen kinderen in detentie worden geplaatst, is de opvang niet kindvriendelijk en kunnen kinderen heel lang in verblijfsonzekerheid leven. Dat is schadelijk voor hun ontwikkeling.

Via de Kinderrechtenhelpdesk ondersteunen wij de juridische procedures van de kinderen en voorzien hen van informatie en advies. Daarbij lobbyt Defence for Children voor verbetering van de positie van deze kinderen door te pleiten voor aanpassingen van wetgeving en praktijk. Hiertoe wordt in sommige gevallen ook campagne gevoerd om mensen bewust te maken van kinderrechtenschendingen in Nederland en om de overheid en politici aan te zetten tot naleving van kinderrechten.

“Nobody leaves home, unless home is the mouth of a shark.
No one puts their children in a boat unless the water is safer than the land.”
Warsan Shire.

Meer weten over onze projecten?

Zorg voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Alleenstaande minderjarigen zijn extra kwetsbaar aangezien zij zonder hun ouders buiten hun land van herkomst zijn. Op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag hebben zij recht op extra bescherming. Onder het groeiende aantal vluchtelingen dat in Nederland in de opvang verblijft, bevinden zich in 2016 in totaal 2.830 alleenstaande minderjarigen.

Lees Meer

Kinderrechtenhelpdesk

Bij de Kinderrechtenhelpdesk werken juristen uit diverse teams op het gebied van jeugdhulp, jeugdstrafrecht, migratie of seksuele uitbuiting. De medewerkers hebben specifieke kennis op het gebied van kinderrechten. Ze zijn goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en het beleid ten aanzien van kinderen en jongeren in Nederland en de jurisprudentie daarover.

Lees Meer

Aanmelden voor onze updates?

Hartelijk dank!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee