Scroll down

Alternate Text

Dossier: Europese Vluchtelingenopvang

De achtergrond

In Griekenland zijn tienduizenden vluchtelingen gestrand. Kinderen, vaders en moeders leven onder erbarmelijke omstandigheden. Ze komen moeilijk aan opvang, eten en drinken. In het zogenaamde veilige Europa zijn ze kwetsbaarder dan ooit. Kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld worden onvoldoende beschermd. Via de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children ondersteunen wij Europese procedures om de situatie te veranderen.

Voor de oorlog in Syrië, Irak en Afghanistan zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen, onder wie veel kinderen. Een groot deel van deze kinderen reist alleen omdat één of beide ouders is overleden of onderweg hun familie is kwijtgeraakt. Zonder ouders wagen ze de levensgevaarlijke oversteek op zoek naar veiligheid in Europa. Maar de veiligheid is ver te zoeken. Kinderen leven onder erbarmelijke omstandigheden, komen moeilijk aan eten en drinken. Dit maakt ze extreem kwetsbaar en afhankelijk, zodat ze een makkelijke prooi voor mensenhandelaren zijn.

De kinderrechtensituatie op de Griekse eilanden zijn erbarmelijk. Maar ook het vaste land is niet ingericht op de komst van vluchtelingen. Defence for Children Griekenland deed onderzoek naar de kinderrechtensituatie in Athene. Kinderen verblijven daar zonder opvang en voogd. Ze lopen het risico om in detentie te worden gezet. Rechtsbijstand is zeer beperkt beschikbaar. In de parken van Athene worden de kinderen verhandeld, misbruikt en ingezet voor drugshandel.

Credits foto: Jaco Klamer

Martine Goeman

“Vluchtelingenkinderen worden op de grenzen van Europa vastgehouden in mensonterende situaties. Ook Nederland is verantwoordelijk: wij kunnen onze ogen niet sluiten voor kinderrechtenschendingen binnen Europa. Het wordt hoog tijd dat Europese vluchtelingenopvang in lijn met de rechten van het kind wordt gebracht."

Rapport: Athene niet voorbereid op komst vluchtelingen

Het vasteland in Griekenland is niet ingesteld op de komst van vluchtelingen vanaf de eilanden, zo blijkt uit het rapport 'Athens, the reflection of a broken protection system for refugee children' van Defence for Children'. Griekenland wil af van de overvolle vluchtelingenkampen op de eilanden. Het plan is dat er binnenkort duizenden vluchtelingen naar het vasteland worden gebracht, om de eilanden te verlichten. Athene heeft echter veel te weinig opvangcapaciteit voor de grote aantallen migranten waar de stad mee te maken krijgt.

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee