Scroll down

Alternate Text
News banner

Uitzettingen naar Afghanistan moeten stoppen

Defence for Children roept samen met zeven andere organisaties demissionair staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid op om met onmiddellijke ingang te stoppen met het uitzetten van asielzoekers naar Afghanistan. Het land heeft te maken met toenemend geweld na de terugtrekking van de internationale troepen. De Taliban nemen in hoog tempo grote delen van het land over. Veel Afghanen slaan op de vlucht. UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, waarschuwt voor een humanitaire crisis. De Afghaanse regering heeft Europese landen opgeroepen voorlopig af te zien van gedwongen uitzettingen naar het land. Zweden, Finland en Noorwegen hebben hieraan inmiddels gehoor gegeven met de afkondiging van een tijdelijke uitzetstop.

Gevaar door opmars Taliban

Sinds april 2021 nemen de Taliban in hoog tempo de controle over in grote delen van Afghanistan. Inmiddels maakt de Taliban in meer de helft van de 400 Afghaanse districten de dienst uit, een verdrievoudiging in drie maanden tijd. Ook verschillende provinciehoofdsteden en gehele provincies zijn door de Taliban ingelijfd. Dit gaat gepaard met veel geweld waarbij vele burgerslachtoffers vallen. De veiligheidssituatie verslechtert in hoog tempo. Reizen tussen verschillende gebieden in Afghanistan is als gevolg hiervan nog onveiliger dan het al was. In de overgenomen gebieden leggen de Taliban hun extreme ideologie op aan de bevolking. Rechten worden ingeperkt en de bewegingsvrijheid wordt beknot. Met name religieuze minderheden, vrouwen en meisjes zijn hier het slachtoffer van. Er vinden aanslagen plaats die gericht zijn tegen die groepen en ook journalisten, activisten en professionals uit het maatschappelijk middenveld krijgen te maken met geweld.

Vertrekmoratorium

Terwijl het toenemend geweld in Afghanistan ertoe leidt dat een groot aantal Afghanen op de vlucht moeten slaan, zijn er in Nederland nog steeds Afghanen die dreigen te worden uitgezet naar het land. De afgelopen jaren heeft Nederland enkele honderden Afghanen gedwongen uitgezet, onder wie tientallen kinderen, ondanks dat het volgens de Verengde Naties een land in oorlog was en het er zeer onveilig was. De veiligheidssituatie in het land is nu zodanig verder verslechterd dat dit beleid niet langer in stand kan worden gelaten.

Het Afghaanse ministerie voor Vluchtelingen en Terugkeerders heeft landen gevraagd om voorlopig geen Afghaanse burgers meer uit te zetten. Zweden, Finland en Noorwegen hebben hieraan gehoor gegeven. De verwachting is dat meer landen deze beslissing zullen nemen. Samen met zeven andere organisaties roept Defence for Children de demissionair staatssecretaris op om een vertrekmoratorium voor Afghanistan in te stellen, op basis waarvan hen voorlopig opvang geboden kan worden totdat duidelijk is hoe de situatie in Afghanistan zich verder ontwikkelt en wat dat betekent voor het Nederlandse asielbeleid.    

De organisaties betrokken bij de oproep zijn, naast Defence for Children: Pax, stichting INLIA, stichting LOS, VluchtelingenWerk Nederland, Cordaid, Amnesty International en Kerk in Actie.

Meer informatie: 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zorgen over Afghaanse kinderen in Nederlandse noodopvang

De afgelopen weken zijn Afghaanse gezinnen met kinderen als evacuee naar Nederland gekomen en verblijven nu in de noodop…


Lees meer

Tweede Kamer voor terugkeerafspraken met Afghanistan ondanks oorlog

Op 27 oktober heeft de Tweede Kamer voor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Afghanistan gestemd. Daari…


Lees meer

Nederland zet vier kwetsbare kinderen uit naar Afghanistan

Vier broertjes en hun ouders zijn uitgezet naar Afghanistan, één van de meest gewelddadige landen ter wereld. Het gezin …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee