Scroll down

Alternate Text
News banner

Uitspraak Europese Hof voor de Rechten van de Mens: Leefomstandigheden in kamp Moria en Samos zijn onmenselijk en vernederend  

In april dit jaar heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor het eerst de leefomstandigheden voor asielzoekers in een Grieks vluchtelingenkamp veroordeeld. Het EHRM houdt Griekenland verantwoordelijk voor de onmenselijke behandeling van een hoogzwangere vrouw in een kamp op het eiland Samos. Hier werd zij blootgesteld aan omstandigheden die resulteerden in een structurele schending van haar mensenrechten onder artikel 3 van het ERVM waarin het verbod op foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing is vastgelegd.

Gezinnen in kamp Moria

Op 13 juni 2023 heeft het EHRM ook uitspraak gedaan in de zaak van 24 vluchtelingen die werden opgevangen in kamp Moria op Lesbos. In deze zaak heeft het EHRM eveneens geoordeeld dat er sprake was van onmenselijke en vernederende leefomstandigheden als gevolg van overbevolking van het kamp en alle daaruit voortkomende problemen. Naar het oordeel van het EHRM konden de klagers tijdens hun verblijf in kamp Moria onvoldoende beschikken over de meest basale levensbehoeften, zoals sanitaire voorzieningen en stromend water.

Europese Kinderrechtenhelpdesk

Defence for Children intervenieerde als derde partij in beide zaken, in het kader van het door de Nationale Postcode Loterij ondersteunde project van de Europese Kinderrechtenhelpdesk. “De onmenselijke omstandigheden waarin deze hoogzwangere vrouw op Samos en deze gezinnen in Moria hebben moeten leven, zijn een direct gevolg van de EU-Turkije-deal. Met deze deal hebben de lidstaten van de EU ervoor gezorgd dat vluchtelingen aan de buitenranden van Europa werden tegengehouden op afgelegen plekken waar hun mensenrechten op grote schaal geschonden zijn”, zegt Martin Vegter, juridisch adviseur Kinderrechten en Migratie van Defence for Children.  

Veroordeling door EHRM

De Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa kwalificeerde de situatie in de Griekse ‘hotspots’ al in 2019 als een overlevingsstrijd. Desondanks heeft het jaren geduurd voordat het EHRM het Europese grensbeleid heeft veroordeeld. De uitspraken van 4 april en 13 juni 2023 zijn de eerste twee waarin het EHRM de leefomstandigheden in de Griekse ‘hotspots’ heeft gekwalificeerd als onmenselijke en vernederende behandeling.

Asieldeals

De uitspraken van het EHRM komen in een tijd waarin tal van politici de EU-Turkije-deal nog steeds als een groot succes presenteren en de deal bovendien beschouwen als een blauwdruk voor nieuwe deals met andere landen zoals Tunesië. De uitspraken van het EHRM zijn een duidelijke waarschuwing dat dit soort deals tot ernstige mensenrechtenschendingen leiden.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Internationale vluchtelingenorganisaties roepen Europa op tot menselijkheid en solidariteit

Give solidarity a chance, dat is de oproep van internationale vluchtelingenorganisaties die samen opkomen voor vluchteli…


Lees meer

Europees asielakkoord schendt kinderrechten

Na zeven jaar onderhandelingen is een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten om tot een gedeelde aanpak van migratiekwes…


Lees meer

Raad van State: Nederland mag geen asielzoekers terugsturen naar Italië

De Raad van State oordeelde eerder deze week in twee zogenaamde ‘Dublin-Italië’-zaken dat de staatssecretaris van Justit…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee