Scroll down

Alternate Text
News banner

Zorgelijk: morgen uitzetting van kinderen naar Nigeria per overheidsvlucht

Aankomende vrijdag worden er een aantal mensen waaronder een aantal kinderen door Nederland uitgezet met een overheidsvlucht naar Nigeria. Defence for Children ondersteunt vanuit de Kinderrechtenhelpdesk twee van de gezinnen met in totaal drie kinderen in hun bezwaar en juridische procedure tegen deze wijze en moment van uitzetting. Defence for Children is bezorgd om deze uitzettingen en deelt de zorgen van het Meldpunt vreemdelingendetentie hierover. Met name de manier waarop wordt uitgezet en het feit dat de staatssecretaris helemaal niet heeft gekeken naar een alternatief voor de kinderen is in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag. Ook het moment van uitzetting op deze manier wekt bevreemding nu juist de overheid oproept om vanwege Corona alleen als het echt niet anders kan te vliegen en dat diezelfde overheid tegelijkertijd wel een vlucht uitvoert waarbij vrij veel mensen betrokken zullen zijn, terwijl bekend is dat onder gedetineerden het besmettingsrisico groter is. Amnesty International riep daarom eerder al op om alle mensen die om migratieredenen gedetineerd zijn om uitgezet te worden vrij te laten.

Overheidsvlucht

De Nederlandse overheid zet soms mensen uit met een overheidsvlucht. Deze vlucht wordt speciaal gecharterd voor de uitzetting van een groep mensen uit hetzelfde land van herkomst. Deze vluchten kunnen door de Nederlandse overheid zelf worden georganiseerd. Daarnaast komt het voor dat dit soort vluchten worden gefaciliteerd door het EU grensagentschap Frontex waarbij dan vreemdelingen uit verschillende deelnemende landen op dezelfde vlucht worden uitgezet naar een land van herkomst. Zowel ‘gewone’ overheidsvluchten als Frontexvluchten hebben uitsluitend vreemdelingen aan boord die worden uitgezet en begeleidend (overheids)personeel. De vlucht van 18 december 2020 naar Lagos is een overheidsvlucht. Zo’n vlucht is normaal gesproken zonder de aanwezigheid  van kinderen, zij worden normaliter met een lijnvlucht uitgezet omdat uitzetting op deze manier zeer traumatisch kan zijn voor kinderen.

Impact uitzetting op kinderen groot

Gedwongen uitzetting per vliegtuig zijn per definitie ingrijpende gebeurtenissen die grote indruk maakt op de betrokkenen. De impact van een gedwongen uitzetting is des te groter op kinderen. Zij zijn sociaal-emotioneel nog in ontwikkeling en om die reden bijzonder kwetsbaar, juist in een dergelijke situatie. Dat belang moet de staatssecretaris ook betrekken bij de keuze die zij maakt voor de wijze waarop kinderen worden uitgezet. De manier waarop dit gebeurt, moet zodanig gekozen worden dat het risico op beschadiging van het kind zo klein mogelijk is. Beangstigende elementen moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Een uitzetting met een overheidsvlucht, een speciale vlucht met uitsluitend vreemdelingen die worden uitgezet en begeleidend (overheids)personeel aan boord, kan bijzonder traumatiserend zijn voor kinderen. Ze brengen een aantal uren in een vliegtuig vol onbekenden in handboeien en geüniformeerde overheidsofficieren door, in een grimmige en onrustige sfeer.

Martin Vegter:  “Uitzetting op een voor deze kinderen zeer ingrijpende en schadelijke manier doet geen recht aan de betrokken kinderrechten. De Nederlandse Staat is verplicht om het belang van de kinderen de eerste overweging te laten zijn bij de beslissing over hun uitzetting en de wijze waarop deze plaatsvindt, en daarbij beschadiging van kinderen, beangstigend elementen en gezondheidsrisico’s te vermijden. Een uitzetting op deze manier en op dit moment, terwijl er alternatieven zijn verhoudt zich hier niet mee.”

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verander van koers: prioriteer kinderrechten in asielbeleid

De rechten en belangen van kinderen moeten een prominentere rol krijgen in het asielbeleid. Dit geeft Defence for Childr…


Lees meer

Werkgroep Kind in azc: “Verbeter de omstandigheden voor duizenden kinderen in de asielopvang”

In aanloop naar de begrotingsbehandeling Asiel en Migratie op 5 november doet de Werkgroep Kind in azc een dringende opr…


Lees meer

In één jaar tijd 65% meer kinderen in noodopvanglocaties

In één jaar tijd steeg het aantal kinderen in de noodopvang met 65%, zo blijkt uit de nieuwe cijfers die het Kinderrecht…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee