Scroll down

Alternate Text
News banner

Ontelbare kinderrechtenschendingen in kamp Moria op Lesbos

Martine Goeman, jurist bij Defence for Children is in Griekenland. Ze bezoekt kinderen en hun families in vluchtelingenkampen op Lesbos. De kinderrechtenschendingen die wij gezien hebben door rond te lopen in kamp Moria zijn ontelbaar. Wij gaan hier iets aan doen. 

Goeman: “Een laken gespannen tegen een hek en een karton op de grond. Dat is de slaapplek van twee kinderen en hun moeder. Met 10.254 andere mensen proberen zij te overleven in kamp Moria op Lesbos in Griekenland, waar eigenlijk plaats is voor 3.100 mensen. Iedere dag komen er 200 mensen bij. Waaronder veel kinderen. De kinderen hebben geen onderdak, gaan niet naar school en er is weinig water en eten. De stank in het kamp is overweldigend door een enorm gebrek aan toiletten en douches. Geïnspireerd door onze Kinderrechtenhelpdesk in Nederland, gaan Griekse advocaten met steun van de Nationale Postcode Loterij aan de slag om op te komen voor de rechten van de kinderen.”

Kinderen gestopt met praten

Na een levensgevaarlijke reis komen mensen aan in kamp Moria. Daar wacht hen geen warm onthaal. Onder toeziend oog van de politie worden de mensen als groep verzameld op het plein in het midden van het kamp. Daar wachten ze de hele dag om geregistreerd te worden. Informatie wordt niet gegeven. Kinderen zitten stil bij hun papa of mama op schoot. Niet wetende waar ze terecht zijn gekomen. Wanneer ze door de registratie zijn, wacht hen een verblijf achter een hoog hek met prikkeldraad. Daarachter is een overvolle tent. Deze week kwam naar buiten dat daar een rel had plaatsgevonden. Het mag een wonder heten dat dit niet veel vaker gebeurt. Maanden wachten achter hoge hekken met prikkeldraad, zonder te weten wat er verder met je gaat gebeuren maakt mensen wanhopig. Artsen zonder grenzen bericht deze week nog dat kinderen gestopt zijn met praten door de opgelopen trauma’s.

Fouten bij leeftijdsregistratie

Onder de mensen in Moria zijn op dit moment 794 alleenstaande kinderen die zonder hun ouders bescherming zoeken in Europa. In werkelijkheid zijn dit er meer. Veel alleenstaande kinderen worden door de autoriteiten als volwassen geregistreerd omdat er geen opvang meer is voor alleenstaande kinderen. Na de registratie is het bijna onmogelijk om de leeftijd nog terug te draaien.

<tekst gaat door onder video>

Bekijk de video: in Moria

Martine Goeman, jurist bij Defence for Children is in Griekenland. Ze bezoekt kinderen en hun families in vluchtelingenkampen op Lesbos en Samos.

Advocaten aan de slag voor de kinderen

“De menselijke waardigheid wordt kinderen hier afgenomen en dat willen wij hen weer teruggeven”, zegt Phillip Worthington, directeur van onze samenwerkingspartner European Lawyers in Lesbos (ELIL). De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children gaat samen met ELIL aan de slag om op te komen voor de rechten van de kinderen in kamp Moria. Zo worden de kinderen, ook diegene die foutief als volwassene geregistreerd zijn, voorbereid op hun asielgehoor bij de immigratiediensten en worden ze bijgestaan tijdens de procedure. Daarnaast wordt de gezinsherenigingsprocedure van kinderen die familie hebben in andere Europese landen ondersteund zodat zij zo snel mogelijk weg kunnen uit het kamp.

Martine Goeman: “Door met de Griekse advocaten juridische procedures te voeren voor de kinderen willen wij hen weer een toekomstperspectief geven. De kinderen moeten weten dat zij rechten hebben en dat het niet normaal is wat hen wordt aangedaan op Europees grondgebied. Er is veel te weinig aandacht voor de kinderrechtenschendingen die mede in de naam van de Nederlandse regering plaatsvinden in Moria. We helpen de kinderen in hun procedures en zullen hun stem laten horen.”

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Uitspraak Europese Hof voor de Rechten van de Mens: Leefomstandigheden in kamp Moria en Samos zijn onmenselijk en vernederend

In april dit jaar heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor het eerst de leefomstandigheden voor as…


Lees meer

Internationale vluchtelingenorganisaties roepen Europa op tot menselijkheid en solidariteit

Give solidarity a chance, dat is de oproep van internationale vluchtelingenorganisaties die samen opkomen voor vluchteli…


Lees meer

Europees asielakkoord schendt kinderrechten

Na zeven jaar onderhandelingen is een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten om tot een gedeelde aanpak van migratiekwes…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee