Radioprogramma’s met politie en zorg in Ghana over impact corona op meisjes
Ook in Ghana is de impact van de beperkende maatregelen in het kader van de coronacrisis op meisjes enorm. Huiselijk geweld en misbruik neemt toe tijdens quarantaine maatregelen en meisjesrechtenwerk op gemeenschapsniveau wordt bemoeilijkt. Defence for Children Ghana zet het werk op andere manieren voort. Binnen het Girls Advocacy Alliance programma werken zij met collega-organisaties Rights and Responsibilities Initiatives Ghana (RRIG) en CENPRODEG op strategische wijze met politie, de gezondheidsdienst en traditionele en religieuze leiders samen in lokale radioprogramma’s om de bewustwording rondom corona, de risico’s voor meisjes en de preventie ervan in de gemeenschappen te vergroten.
Meisjes hard getroffen door gevolgen coronavirus
Door de quarantaine maatregelen die in Ghana getroffen worden om de coronacrisis aan te pakken neemt huiselijk geweld en misbruik toe. Ook is er het risico op toename van tienerzwangerschappen en kindhuwelijken. In gemeenschappen valt monitoring door organisaties en instanties op deze gebieden weg door de beperkende maatregelen. Het sluiten van scholen heeft grote impact op meisjes, voor wie naar school gaan al niet vanzelfsprekend is in Ghana. Veel meisjes worden thuis opgeslokt door huishoudelijk werk of ouders grijpen de crisis aan om het onderwijs voor hun dochters te stoppen. Hierdoor missen veel meisjes in Ghana momenteel thuisonderwijs en is de vrees dat veel meisjes na de coronacrisis niet zullen terugkeren naar school.
Preventie van geweld en schooluitval via de radio
Door de beperkende maatregelen, zetten onze collega’s in Ghana sterker in op het gebruik van radio in hun werk. In lokale radioprogramma’s werken ze samen met overheidsinstanties (huiselijk geweld units van de Ghanese politie – DOVVSU - en de lokale gezondheidsdienst Ghana Health Service). Hierin benadrukken zij dat de veiligheid van meisjes in deze crisis gemonitord moet blijven en dat gevallen van geweld, misbruik of uitbuiting van meisjes in de gemeenschappen gemeld moet worden. Daarnaast wordt het belang van thuisonderwijs voor meisjes onderstreept en wordt besproken hoe de verspreiding van corona te voorkomen en stigma op coronapatiënten tegen te gaan. George Oppong, directeur van Defence for Children Ghana: “Deze samenwerking is in veel opzichten belangrijk. Iedere instantie draagt vanuit zijn eigen expertisegebied bij aan de bescherming van meisjesrechten. Door dit samen te voegen in radioprogramma’s brengen we een sterke boodschap die een breed publiek bereikt.”
Boodschap lokale kinderbescherming en traditionele leiders
In de radioprogramma’s spreken ook leden van de Community Child Protection Committees (CCPCs - teams die op gemeenschapsniveau de rechten van meisjes beschermen) en de zogenaamde Champions of Change, traditionele en religieuze leiders die zich inzetten voor meisjesrechten. Beide structuren zijn in de afgelopen vier jaar binnen de Girls Advocacy Alliance in verschillende regio’s van Ghana opgezet. Ook zij spreken samen met de politie en de gezondheidsdienst via de radio de gemeenschappen toe over de impact die de coronacrisis op meisjes heeft, en het belang van hun veiligheid en onderwijs.
De Girls Advocacy Alliance
In de Girls Advocacy Alliance werkt Defence for Children - ECPAT samen met Plan International Nederland, Terre des Hommes en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De alliantie pakt geweld tegen en economische uitsluiting van meisjes en jonge vrouwen aan in tien landen, waaronder Ghana. In Ghana werken we binnen dit programma samen met Defence for Children Ghana, Rights and Responsibilities Initiatives Ghana (RRIG) en CENPRODEG.