Scroll down
Honderden kinderen leven elke dag in angst en onzekerheid. Deze kinderen wonen al langer dan vijf jaar in Nederland. Het zijn onze buren, onze klasgenoten, onze teamgenoten en onze vrienden. Ze horen bij ons. Maar hoe Nederlands deze kinderen zich in hun hoofd en hart ook voelen, ze hebben nog steeds geen verblijfsvergunning die hun het recht geeft om hier te mogen blijven.
Omdat ze in Nederland geworteld zijn en zich hier thuis voelen, zijn ze iedere dag opnieuw bang om te worden uitgezet naar een land dat ze niet of nauwelijks kennen. Dit is schadelijk voor kinderen en bedreigt hun ontwikkeling. In artikel 6 lid 2 van het Kinderrechtenverdrag staat dat kinderen het recht hebben op de best mogelijke ontwikkeling. En in de artikelen 8 en 16 IVRK zijn het recht op bescherming van de identiteit en het privéleven van een kind vastgelegd. Uitzetting van gewortelde kinderen is daarom een schending van hun kinderrechten.
De Afsluitingsregeling is een afspraak die in januari 2019 werd gemaakt door het toenmalige kabinet, bestaande uit VVD, CDA, D’66 en ChristenUnie, als onderdeel van een nieuw akkoord over migratie. In dat akkoord werd afgesproken dat het Kinderpardon werd afgeschaft. Ook kwam er een einde aan de discretionaire bevoegdheid van de minister (destijds nog: staatssecretaris), die de mogelijkheid gaf om in schrijnende zaken een vergunning te verlenen. Kinderen die uiterlijk op 29 januari 2019 ten minste vijf jaar als kind in Nederland hadden verbleven, kregen enkele weken de gelegenheid om een aanvraag te doen op grond van de Afsluitingsregeling. Op 25 februari 2019 werd de regeling gesloten. Er bestaat nu al vijfenhalf jaar geen regeling meer voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen.
In het akkoord dat de toenmalige coalitie in 2019 sloot over migratie werd ook afgesproken om fors te investeren in de IND om ervoor te zorgen dat procedures sneller gaan en kinderen niet geworteld raken in Nederland door slepende verblijfsprocedures. Dat doel is niet bereikt. Nu de verblijfsprocedures niet korter maar juist steeds langer duren, zijn er de afgelopen jaren veel kinderen bijgekomen die al vijf jaar of langer in Nederland verblijven en nog steeds geen verblijfsvergunning hebben. De procedures duren veel te lang en kinderen zijn de dupe. Het is nu tijd voor een duurzame oplossing. Kinderen hebben immers zekerheid, veiligheid en houvast nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en gezond op te groeien. Het belang van het kind dient, volgens artikel 2 van het VN-Kinderrechtenverdrag, centraal te staan.
Kinderen horen beschermd te worden, niet beschadigd. Dat geldt ook voor alle kinderen die vijf jaar of langer in Nederland verblijven zonder verblijfsvergunning. De afschaffing van de Kinderpardonregeling mag niet betekenen dat de belangen van gewortelde kinderen nu niet meer worden erkend en beschermd. Het is noodzakelijk dat het belang van het kind in de Vreemdelingenwet wordt verankerd, zodat dat belang in elke individuele zaak adequaat wordt vastgesteld en in de belangenafweging voorop wordt gesteld. Dan kan ook in de toekomst recht worden gedaan aan gewortelde kinderen.
Er bestaat momenteel geen enkele regeling waar kinderen zich op kunnen beroepen wanneer zij na vijf jaar of langer in Nederland geworteld zijn geraakt. Honderden kinderen zijn hier de dupe van. Voor hen dreigt uitzetting die ernstige ontwikkelingsschade tot gevolg zal hebben. Het wordt hoog tijd dat Den Haag luistert naar de stem van deze kinderen. Vijf jaar verblijfsonzekerheid is lang genoeg.