Scroll down

Alternate Text
News banner

Inzet lokprofiel tegen seksuele kinderuitbuiting leidt tot aanhouding

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor het eerst een online lokprofiel ingezet in de strijd tegen mensenhandel en seksuele uitbuiting van kinderen. Door de inzet van het profiel van een niet-bestaande 16-jarige jongen kon de politie op 16 maart een verdachte aanhouden. De 54-jarige man wordt verdacht van voorbereidingshandelingen van seksuele uitbuiting van een minderjarige jongen. Defence for Children – ECPAT juicht het gebruikmaken van lokprofielen in zaken van seksuele uitbuiting van minderjarigen toe en hoopt dat de rechter akkoord gaat met deze wijze van opsporing.

Online lokprofiel

Het is de eerste keer dat het OM een online lokprofiel inzet in de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen. Als gevolg van de wet Computercriminaliteit III is het sinds 2019 mogelijk voor de politie om met zo’n lokprofiel te werken. Daarvoor konden online daders van seksuele misdrijven of uitbuiting er niet mee worden opgespoord. Immers, achter het lokprofiel zit in werkelijkheid een meerderjarige opsporingsambtenaar die zich op internet voordoet als een minderjarige.

Het nepprofiel mag worden ingezet in een lopend opsporingsonderzoek naar mensenhandel indien het reeds vergaarde bewijs tegen de verdachte onvoldoende is en er geen minder ingrijpende middelen tot bewijsvergaring openstaan. Ook mag het lokprofiel proactief worden ingezet als start van een dergelijk onderzoek. De inzet kan bijdragen aan het opsporen van strafbare voorbereidingshandelingen gericht op uitbuiting van minderjarigen. Het lokprofiel kent echter zijn beperkingen: in alle gevallen waarin een lokprofiel wordt ingezet geldt het uitlokkingsverbod (het zogenaamde Tallon-criterium). Dit houdt in dat een verdachte door het optreden van de opsporingsambtenaar niet tot andere handelingen mag worden gebracht dan die waarop zijn opzet reeds van tevoren was gericht. Dit maakt dat de politie zeer voorzichtig te werk moet gaan.

Direct aanbod voor prostitutiewerk

De inzet van het online profiel van een niet-bestaande 16-jarige jongen leidde deze maand tot de aanhouding van een 54-jarige man. Officier van justitie Daphne van der Zwan is geschrokken van de reacties die het lokprofiel, dat onder andere werd geplaatst op bullchat, opriep. Zij zegt dat er al binnen een paar minuten op gereageerd werd. Er werden werkplekken voor prostitutie aangeboden en afspraken gemaakt over de verdeling van de opbrengsten. Dit zijn strafbare feiten.

Logische stap

Eerder stelde Defence for Children - ECPAT met haar partners in de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting niet te begrijpen waarom de inzet van online lokprofielen zo lang op zich liet wachten. We vinden het een goede stap dat er nu van deze opsporingstechniek, waarin al sinds 2019 wettelijk is voorzien, gebruik is gemaakt. Iara de Witte, projectcoördinator Kinderrechten en Seksuele Uitbuiting: “Mensenhandel speelt zich voor een groot deel online af. Minderjarigen worden geronseld en aangeboden via internet. Het is daarom niet meer dan logisch om juist hier aanwezig te zijn voor de opsporing.”

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee