Scroll down

Alternate Text
News banner

VN-Expert benadrukt belang ECPAT-netwerk voor aanpak seksuele uitbuiting kinderen

Najat Maalla M’jid, de Speciaal Vertenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties inzake Geweld tegen Kinderen spreekt haar erkenning uit voor het internationale ECPAT-netwerk, dat dit jaar 30 jaar bestaat, en haar belangrijke werk om kinderen te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Zij geeft daarbij aan dat het werk van ECPAT ook echt tot verandering heeft geleid in de praktijk. Zij complimenteert in het bijzonder het publiekelijk maken van de stem van slachtoffers en survivors, de kracht en het bereik van het internationale netwerk en hoe ECPAT onderbelichte problemen voor het voetlicht brengt, zoals seksuele uitbuiting in reizen en toerisme en de seksuele uitbuiting van jongens. In Nederland bestaat ECPAT sinds 1995. Vanaf 2003 zijn Defence for Children en ECPAT in Nederland één organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen.

Seksuele uitbuiting in reizen en toerisme

Defence for Children – ECPAT Nederland richt zich ook in het bijzonder op het door de Speciaal Vertegenwoordiger genoemde thema van seksuele uitbuiting in reizen en toerisme. In Nederland representeren wij ‘The Code’ en werken wij samen met diverse touroperators aan kinderbescherming in hun keten. In onze internationale programma’s werken wij samen met andere lokale ECPAT-partners, lokale en internationale reis- en toerismeaanbieders om in een gebied te werken aan het stoppen en voorkomen van seksuele uitbuiting van kinderen. Lees meer over ons werk in de programma’s Down to Zero en het TUI-project: Together for the protection of children in tourism.

Bericht van Najat Maalla M’jid

“Nu de wereld door een tijd van grote onzekerheid gaat, is het belangrijk om goed nieuws te vieren wanneer we dat kunnen. Het geeft me daarom een groot genoegen om ECPAT te feliciteren met haar dertigste verjaardag.

ECPAT en haar internationale netwerk zijn ware leiders geweest in de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen. ECPAT heeft grote visie getoond. Het heeft slachtoffers en survivors in staat gesteld om hun stemmen te laten horen. Het heeft samenwerkingen gecreëerd en gemobiliseerd, waarbij alle stakeholders worden samengebracht, van politie en justitie tot de private sector. Het heeft licht geschenen op aspecten van het probleem die werden genegeerd, zoals de seksuele uitbuiting in reizen en toerisme en de seksuele uitbuiting van jongens. En – allerbelangrijkst- ECPAT heeft verandering in de praktijk gebracht. ECPAT en het netwerk zijn ware leiders in de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen.

Maar we weten dat het werk door moet gaan. De dynamieken van seksuele uitbuiting van kinderen blijft veranderen. Ik weet dat ECPAT er klaar voor is om nieuwe uitdagingen aan te gaan waar zij ontstaan, of dat nu is vanwege technologische innovaties online of door onverwachte bedreigingen zoals de corona-pandemie. Ik heb een lange en vruchtbare samenwerking genoten met ECPAT door mijn werk als Speciaal Rapporteur inzake de verkoop en seksuele uitbuiting van kinderen en als voormalige voorzitter van de High-Level Advocacy Task Force inzake seksuele uitbuiting van kinderen in reizen en toerisme in 2016. En nu, als Speciaal Gezant van de VN-Secretaris-Generaal inzake Geweld tegen Kinderen, kijk ik er naar uit om deze nauwe samenwerking voort te zetten.

Samen kunnen we de belofte waarmaken van het VN-Kinderrechtenverdrag en het Facultatief Protocol inzake de verkoop van kinderen, kinderprostitutie en kinderpornografie  - een Protocol dat zijn twintigste verjaardag dit jaar viert. Samen kunnen we er voor zorgen dat de visie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030 voor alle kinderen realiteit worden. Samen kunnen we seksuele uitbuiting van kinderen in alle settings stoppen. Samen kunnen we dit misdrijf stoppen.

Dr. Najat Maalla M’jid, Speciaal Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties inzake Geweld tegen Kinderen”

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Campagne Don’t Look Away 24: meld kindermisbruik ook op reis

De zomervakantie is begonnen, de toerismesector draait op volle toeren. Mensen staan er niet bij stil, maar ook op toeri…


Lees meer

Telegraaf maakt reportage over trainingen seksuele uitbuiting in hotels

Veel mensen weten niet dat er in Nederland jaarlijks zo'n 6000 mensen het slachtoffer worden van seksuele uitbuiting in …


Lees meer

Conferentie due diligence in de toerismesector

Op 24 mei 2024 kwamen diverse reisorganisaties samen voor een conferentie over due diligence (gepaste zorgvuldigheid) in…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee