Scroll down

Alternate Text
News banner

Schokkend beeldmateriaal in appgroep klas: ouders praat erover

Regelmatig duiken berichten op in de media over schokkend materiaal dat gedeeld wordt in What’s app groepen van scholieren. In zulke ‘spamgroepen’ worden vaak honderden berichten per dag verstuurd. Daartussen zitten soms de meest schokkende foto’s of video’s, zoals afbeeldingen van kindermisbruik, onthoofdingsvideo’s van IS, steekpartijen, liquidaties. Soms naaktbeelden van schoolgenoten. De oproep van scholen is dat – naast aandacht ervoor in het onderwijs – ook ouders hier met hun kinderen over praten. Als hulpmiddel hiervoor heeft Defence for Children – ECPAT de flyer 'Tips voor ouders: praten over veilig gebruik van internet' in vijftien talen ontwikkeld.

Toename meldingen online kindermisbruik

Het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) ontvangt ook steeds meer meldingen van online kindermisbruik dat via chatdiensten als WhatsApp of Telegram is verstuurd. Omdat op het meldformulier alleen webadressen kunnen worden ingevuld, komt het EOKM in juni met een speciaal telefoonnummer waarnaar de beelden kunnen worden doorgestuurd. Ook wil het EOKM ‘stickers’ (een soort afbeeldingen) ontwikkelen die uitdrukking geven aan de emotie die iemand krijgt na het zien van het beeldmateriaal, een emotie van walging en waarmee iemand zegt: dit gaat te ver, dit wil ik niet.

81 Procent leerlingen in massale WhatsApp-groep

Cijfers over hoe vaak strafbaar materiaal gedeeld wordt in What’s app groepen van scholieren ontbreken. In een enquête van TMI Academy die wordt verspreid aan leerlingen na een les mediawijsheid, werd door 511 vmbo-scholieren ingevuld. Hieruit komt naar voren dat 81 procent van de leerlingen in een ‘massale’ WhatsApp-groep met vijftig deelnemers of meer zitten. Een derde ziet in de spamgroepen wel eens geweld voorbijkomen, een vijfde zelfs video’s waarin iemand doodgaat. Een achtste komt er naaktfoto’s tegen.

Maak online veiligheid bespreekbaar

Verschillende scholen geven aan dat scholen zelf een rol hebben om aandacht voor dit onderwerp te hebben, zij doen een dringende oproep aan ouders om thuis met hun kind over de kwestie in gesprek te gaan en te blijven. Defence for Children – ECPAT heeft flyers voor ouders ontwikkeld met tips om het gesprek met kinderen over online veiligheid aan te gaan.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Online paneldiscussie over financiële sextortion van minderjarigen

Op dinsdag 15 juli organiseren Defence for Children Nederland en ECPAT Duitsland een online paneldiscussie over financië…


Lees meer

Europa zet historische stap richting betere bescherming van kinderen online

Op 17 juni stemde het Europees Parlement met een ongekend grote meerderheid voor historische versterkingen van de EU-ric…


Lees meer

Kabinet komt met strengere regels voor vlogfamilies

Gister maakte staatssecretaris Nobel (Arbeidsomstandigheden) bekend dat het kabinet strengere regels gaat invoeren voor …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee