Scroll down

Alternate Text
News banner

No Place for Sex Trafficking pakt seksuele uitbuiting in hotels aan

Om professionals uit de horeca en taxibranche bewuster te maken van de ernst en omvang van seksuele uitbuiting heeft het nieuwe platform No Place for Sex Trafficking certificeringsprogramma’s ontwikkeld. Het platform richt zich als eerste op hotels en vakantieparken, daarna volgen cafés, clubs en restaurants en tot slot ook de taxibranche. Deelnemende bedrijven ontvangen een verantwoordelijkheidscertificaat zodra minimaal 60 procent van de werknemers een onlinetraining heeft gevolgd gericht op het herkennen van de handel in seks. No Place for Sex Trafficking is een project van What The Studio, ontwikkeld in samenwerking met Defence for Children- ECPAT, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie (OM) en What Design Can Do.

Bewustzijn over seksuele uitbuiting mist 

Jaarlijks zijn er in Nederland naar schatting 3.000 slachtoffers van seksuele uitbuiting, waaronder 1.300 minderjarigen. Seksuele uitbuiting vindt veelal onder de radar plaats, buiten het zicht van iedereen. Criminele organisaties maken - onopgemerkt – ook gebruik van diverse horecadiensten. Het is voor professionals die binnen de horeca werkzaam zijn vaak lastig de signalen van sekshandel te herkennen. Ze zijn zich, net als een groot deel van de Nederlandse samenleving, niet bewust van de ernst en omvang van het probleem. Certificeringsprogramma’s moeten de horeca en de taxibranche daarom bewuster maken van de ernst en omvang van seksuele uitbuiting.

Onlinetrainingen in signaleren seksuele uitbuiting 

Het is de bedoeling dat werknemers door het volgen van onlinetrainingen signalen van seksuele uitbuiting beter leren herkennen. Ze krijgen ook tips hoe te handelen als ze dergelijke signalen zien. Na het volgen van de training krijgen werknemers een certificaat. Als 60 procent van de werknemers de onlinetraining heeft gevolgd, krijgt het betreffende bedrijf een verantwoordelijkheidscertificaat. Het eerste programma werd gisteren gelanceerd en richt zich op hotels, vakantieparken en campings. Het heet No Room for Sex Trafficking. Er zijn nog twee certificeringsprogramma’s in voorbereiding: No Table for Sex Trafficking - voor cafés, clubs en restaurants - en No Ride for Sex Trafficking - voor taxibedrijven. Deze programma’s zullen naar verwachting in 2021 worden geïntroduceerd.

Platform No Place For Sex Trafficking

De programma’s worden aangeboden op het nieuwe platform No Place For Sex Trafficking. Dit platform en de trainingen zijn ontwikkeld door creatief bureau What The Studio in samenwerking met Defence for Children-ECPAT, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Openbaar Ministerie. Het platform staat volledig in het teken van seksuele uitbuiting en mensenhandel. Behalve feitelijke informatie over het onderwerp zijn er ook verhalen te vinden van slachtoffers, van mensenhandelaren en van mensen die betalen voor seks. De trainingen zijn gratis en voor alle bedrijven binnen de horeca en taxibranche toegankelijk via onderstaande (eerste) link.

Defence for Children - ECPAT heeft de e-learnings ontwikkeld in het kader van haar werkzaamheden binnen de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting, waarin we samenwerken met Centrum Tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en Fier. 

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Netwerkdag Platform HOPE 2024

Op 28 maart 2024 organiseerde Platform HOPE een netwerkdag in Bunnik. Diverse gemeentes, ministeries en professionals ui…


Lees meer

Gerichte aanpak nodig voor jonge daders van seksuele uitbuiting

Recent onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen wijst uit dat risicofactoren…


Lees meer

Hoge kans op herhaling bij daders seksuele uitbuiting

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld onderzocht voor het eerst hoe vaak daders van mensenhandel in Ne…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee