Hulp aan kinderen in India tijdens coronacrisis:" Ze zijn nu extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting”
De coronacrisis maakt kinderen in India die in toeristische gebieden wonen, extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. In India is de impact van de coronacrisis enorm. In een alliantie genaamd ‘Down to Zero’ werken verschillende organisaties samen om commerciële seksuele uitbuiting in tien landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen in 2020. Zo ook in het door corona getroffen India. In de omgeving waar Defence for Children - ECPAT in India werkt, zijn de meeste mensen afhankelijk van het toerisme. Zij werken meestal zonder contract, als dagloners. Het grootste deel van hen is vanuit ander deel van India gemigreerd. Zij moeten daarom elke dag zorgen voor hun inkomen en hebben geen netwerk om op terug te vallen. Door de lockdown komen deze mensen direct in de problemen.
Extreme armoede
Voldoende afstand houden in India niet realistisch, omdat de meeste mensen in kleine huisjes wonen, zonder eigen sanitaire voorzieningen, water en toiletten. Mensenhandelaren springen hier handig op in. Zij bieden mensen geld of hulp in ruil voor (diensten van) kinderen. Ze nemen de kinderen vaak ergens mee naar toe en dwingen het kind seks te hebben met klanten waar zij vervolgens aan verdienen. Mensen zijn eerder geneigd om deze hulp aan te nemen omdat er door het wegvallen van inkomen extreme armoede heerst. Er is simpelweg geen geld meer om te kunnen overleven. Daarnaast worden er valse beloften gedaan door de mensenhandelaren. Zij beloven de kinderen werk en een betere toekomst.
Wat doen wij?
Volgens Carrie van der Kroon, programmacoördinator voor Down to Zero bij Defence for Children, is de situatie zorgwekkend. “Er is grote angst bij mensen doordat de mensenhandelaren vaak machtig zijn in de gemeenschap waar zij wonen. De families of kinderen durven daarom vaak geen aangifte te doen of zich uit te spreken. Door de lockdown is het moeilijk om mensen te bereiken. Gelukkig werken wij al een aantal jaren goed samen met de bestuurders van tuk-tuks op het gebied van het voorkomen en stoppen van seksuele uitbuiting en zij zijn een enorme uitkomst in deze crisis. Zij rijden nog wel en gaan langs bij families en bezorgen hulppakketten. Daarbij leveren ze niet alleen noodzakelijke hulpgoederen af, maar ook een belangrijke boodschap: hou je kinderen veilig tegen seksuele uitbuiting. Laat niet zomaar iemand toe in huis en geef je kind niet mee aan mensen die beloftes doen. Gelukkig voelen de bestuurders van de tuk-tuks zich enorm verantwoordelijk en willen zij dit graag doen.”
Herkennen van signalen
Defence for Children – ECPAT voorkomt en stopt seksuele uitbuiting van kinderen door samen met de organisatie EQUATIONS in India te werken met bedrijven in de reis- en toerismesector, zoals hotels, maar ook met zelfstandigen, zoals gidsen en tuk-tuk-bestuurders. Zij zijn veel op straat en de ogen en oren in de omgeving. Zij zijn binnen Down to Zero getraind in het herkennen van signalen van seksuele uitbuiting en weten waar ze dit moeten melden. Ook in situaties waarin een reiziger of toerist hen benadert voor dergelijke contacten weten ze hoe ze moeten handelen. De gidsen en tuk-tuk-bestuurders dragen met trots buttons van Down to Zero en delen voorlichtingsmateriaal uit. Naast het werken met lokale partijen in de reis- en toerismesector, werken we samen met kinderen. Zij hebben geleerd over hun rechten en hoe ze zich veilig kunnen houden voor seksuele uitbuiting. Vervolgens ondersteunen wij en stimuleren wij kinderen om in gesprek te gaan met andere kinderen en met lokale autoriteiten. Zo gaven kinderen eerder al aan bij de politie waar zij denken dat drugs wordt verhandeld, en hebben ze gevraagd om straatverlichting op bepaalde plekken zodat ze zich veiliger voelen. De stem van kinderen wordt steeds meer gehoord en meegenomen in de besluitvorming door volwassenen.
Down to Zero
Binnen Down to Zero werken Terre des Hommes (lead), Plan International Nederland, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation samen om commerciële seksuele uitbuiting in tien landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen in 2020. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma stelt kinderen en jongeren in staat zelf voor hun rechten op te komen, helpt gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en verbetert en implementeert relevante beleid en wet- en regelgeving in de tien landen. Ook werkt de alliantie samen met het bedrijfsleven, voornamelijk in de reis- en toeristische sector.
Credits foto: Free a Girl