Scroll down

Alternate Text
News banner

Wereldwijde ratificatie verdrag om kinderarbeid tegen te gaan

Als laatste van de 187 landen die lid zijn van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) nam het Koninkrijk Tonga het Verdrag aangaande de ergste vormen van kinderarbeid op 4 augustus aan. De ondertekening van het koninkrijk markeerde de eerste universele ratificatie van een verdrag in de bestaansgeschiedenis van de ILO, initiatiefnemer van het verdrag. Een belangrijke stap en juiste richting in het realiseren van kinderrechten vindt Defence for Children – ECPAT.

De universele ratificatie van het verdrag moet ervoor zorgen dat ieder kind uit een van de 187 ILO-lidstaten beschermd wordt tegen de ergste vormen van kinderarbeid, waaronder seksuele uitbuiting, het gebruik van kindsoldaten en ander onwettig, gevaarlijk of schadelijke activiteiten die onder werk vallen. Nederland ratificeerde het verdrag op 14 februari 2002, nadat deze in 1999 openbaar werd gemaakt. Niet eerder werd een verdrag van de ILO zo snel universeel aangenomen, ruim twintig jaar nadat het gepubliceerd werd. 

Wereldwijde steun voor stoppen kinderarbeid

Zo’n 153 miljoen kinderen werken wereldwijd, blijkt uit schattingen van de ILO. 73 miljoen van deze kinderen zou gevaarlijk werk doen, mogelijk zijn 40 miljoen kinderen slachtoffer van uitbuiting. Een groot deel, zo’n zeventig procent, werkt in de landbouw, vaak omdat ouders geen passend werk kunnen vinden of over voldoende inkomen beschikken.

Wereldwijd is er al langer steun voor het stoppen van alle vormen van kinderarbeid, dat als een ernstige inbreuk op kinderrechten wordt gezien. Zo moet artikel 32 van het VN-Kinderrechtenverdrag kinderen tegen ongeoorloofde vormen van kinderarbeid en uitbuiting beschermen. Doel 8.7 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) heeft daarnaast tot doel om kinderarbeid in al haar vormen uit te bannen voor 2025.

Ratificatie alleen niet genoeg

De universele ratificatie van dit verdrag is, samen met de aankondiging van 2021 als het Internationale Jaar voor het Stoppen van Kinderarbeid, een belangrijke stap in de juiste richting in het realiseren van kinderrechten. Toch is ratificatie alleen niet voldoende om kinderen wereldwijd daadwerkelijk te beschermen. Daarvoor is meer nodig: implementatie van het verdrag in nationale wetgeving, beleid en de praktijk.

Na ratificatie is het zaak om landen ook daadwerkelijk aan de gemaakte afspraken te houden, zegt Carrie van der Kroon, programmacoördinator kinderrechten en seksuele uitbuiting. “Het Verdrag geeft aan dat staten bepaalde dingen moeten doen en geeft aan wat zij moeten regelen. Als kinderrechtenorganisatie gaan wij met deze landen in gesprek over de volgende stappen.”

Aanpak kinderarbeid

  • Defence for Children - ECPAT is in zowel binnen- als buitenland actief in het voorkomen en stoppen van seksuele uitbuiting, één van de ergste vormen van kinderarbeid. Door middel van e-learnings, trainingen, maar ook advies op het gebied van beleid staan wij overheidsinstanties en bedrijven bij in het waarmaken van internationale afspraken: het voorkomen en stoppen van kinderarbeid. Samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, collega-kinderrechtsorganisaties Terre des Hommes, Plan, Free a Girl en ICCO, werkt Defence for Children – ECPAT in alliantie Down to Zero aan het beschermen van kinderen tegen seksuele uitbuiting in Azië en Latijns-Amerika.
  • In Nederland heeft Defence for Children – ECPAT middels het Girls Advocacy Alliance programma, samen met Plan Nederland en Terre des Hommes gepleit om de Wet Zorgplicht Kinderarbeid aan te nemen. Met deze wet zijn ondernemingen, die in Nederland goederen en/of diensten leveren, verplicht om te voorkomen dat hun goederen en/of diensten met behulp van kinderarbeid tot stand zijn gekomen. De wet is op 14 mei 2019 aangenomen.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee