Scroll down

Alternate Text
News banner

Gemeenten laten een dakloos gezin met vier kinderen op straat staan

De gemeenten Leiden, Alphen aan den Rijn en Almere bieden geen opvang aan een gezin met vier jonge kinderen. Het gezin is dakloos geraakt nadat zij onlangs vanuit het buitenland zijn teruggekeerd naar Nederland. ‘‘Wij roepen de gemeenten op om met spoed opvang te bieden aan de kinderen en hun ouders. Het is immers onacceptabel dat er in Nederland kinderen op straat staan. Dit is in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag” zegt Mariëlle Bahlmann, juridisch adviseur Jeugdrecht bij Defence for Children.

De zaak              

In deze zaak gaat het om vier jonge kinderen en hun ouders die op 25 juli vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland zijn teruggekeerd vanwege een onveilige situatie. Voorafgaand aan hun terugkeer hebben de ouders met een vriendin van de moeder in Leiden afgesproken dat zij bij haar konden verblijven, totdat de ouders zelf werk en woonruimte zouden vinden. Bij aankomst in Nederland bleek het gezin toch niet bij de vriendin van moeder terecht te kunnen.

Geen opvang

Het gezin heeft zich voor opvang gemeld bij de gemeente Leiden. Hier zijn zij geweigerd. Volgens de gemeente Leiden hadden de ouders hun terugkeer naar Nederland beter moeten voorbereiden. Doordat zij dit volgens de gemeente onvoldoende hebben gedaan, komen zij niet in aanmerking voor opvang. Het gezin heeft zich vervolgens gemeld bij de gemeenten waar de ouders voorheen hebben gewoond: Alphen aan den Rijn en Almere. Ook deze gemeenten boden geen opvang.

Dreiging om de kinderen van de ouders te scheiden

Als oplossing voor de ontstane situatie is de ouders gevraagd hun kinderen vrijwillig uit huis te laten plaatsen, waarbij de kinderen in een pleeggezin worden geplaatst en de ouders naar de nachtopvang gaan. Later is ook gedreigd de kinderen in het gedwongen kader bij de ouders weg te halen. Dit terwijl het volgens internationale wet- en regelgeving niet is toegestaan om kinderen van hun ouders te scheiden als gevolg van dakloosheid. Het is de ouders uiteindelijk gelukt onderdak te vinden in hun (nieuw verworven) netwerk. Dit netwerk is inmiddels uitgeput. De kinderen en hun ouders staan op straat.

Kinderrechten met voeten getreden 

Geen van de gemeenten waar het gezin zich heeft gemeld, neemt de verantwoordelijkheid voor het bieden van opvang. De gemeenten kijken slechts naar de positie van de ouders en schuiven de verantwoordelijkheid voor opvang op elkaar af. Dat biedt geen oplossing voor de kinderen. Wij vinden het zeer zorgelijk dat geen van de gemeenten rekening houdt met het feit dat kinderen zelfstandige dragers zijn van rechten. De kinderen hebben op basis van het VN-Kinderrechtenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens recht op onderdak én het recht op bescherming tegen een inbreuk op hun gezinsleven. De rechten van de kinderen worden door deze gemeenten met voeten getreden.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

VN-rapporteur: stop met verhuizingen kinderen

Op 28 februari 2024 heeft de VN-rapporteur voor huisvesting, Balakrishnan Rajagopal, zijn rapport gepresenteerd met bevi…


Lees meer

Gemeente Den Haag op de vingers getikt in twee zaken over dakloze gezinnen

In twee recente uitspraken heeft de Rechtbank Den Haag geoordeeld dat de gemeente Den Haag onvoldoende onderzoek heeft v…


Lees meer

Mensen- en kinderrechten van gezinnen onvoldoende beschermd bij huisuitzettingen

De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman hebben een gezamenlijk onderzoek gepubliceerd over huisuitzettingen van gez…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee