Kamerlid Anne Kuik zet zich in voor de aanpak van ‘klanten’ die seks kopen van minderjarigen
Op 4 juli 2019 heeft de Tweede Kamer de motie van Anne Kuik van het CDA aangenomen over het opwerpen van barrières voor klanten die seks kopen van minderjarigen. De motie werd mede ingediend door Gert-Jan Segers (CU), Jeroen van Wijngaarden (VVD) en Kees van der Staaij (SGP). De aangenomen motie vraagt de regering in gesprek te treden met de politie, het Openbaar Ministerie, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen en ngo’s. Het doel van die gesprekken is het in kaart brengen van de knelpunten en mogelijkheden om klanten die seks kopen van minderjarigen te ontmoedigen en te vervolgen. Ook vraagt de Kamer de regering ter zake een pakket van maatregelen te formuleren. Initiatiefnemer Kuik vertelt waarom zij zich voor dit onderwerp inzet: “Ik zie dat het scheef zit. De kans om als ‘klant’ van een minderjarige gepakt te worden en straf te krijgen, is laag. Hier wordt niet op ingezet. Daarbij hebben we het over ‘klanten’, maar wanneer je spreekt over minderjarige slachtoffers, dan zijn die mannen toch misbruikers.”
De klant ontmoedigen
Sinds de motie heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid gesprekken gevoerd met onder andere de politie, het Openbaar Ministerie en ngo’s en nagedacht over hoe met communicatieve gedragsinterventies voorkomen kan worden dat mensen ervoor kiezen om betaalde seks te hebben met minderjarigen. Tevens houdt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid n opdracht van het ministerie focusgroepen met mensen die ervaring hebben met betaalde seks op minderjarige leeftijd. Het ministerie wil zo meer te weten komen over de klant en hoe deze bereikt kan worden ten behoeve van interventiestrategieën. “We hebben lang moeten wachten. Ngo’s hebben helpen duwen om dit thema op de kaart te zetten. We moeten het ook nog gaan zien in de cijfers,” aldus Kuik.
Bescherming tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik
Kinderen moeten worden beschermd tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik. Volgens het strafrecht zijn seksuele handelingen met een zestien- of zeventienjarige strafbaar. Met de bedoeling de minderjarige te beschermen doet hierbij niet ter zake of de verdachte wist of vermoedde dat het iemand van deze leeftijd betrof, of dat hij met opzet gebruikmaakte van een minderjarige. In de praktijk lijkt dit verschil echter wel mee te wegen en wordt er terughoudend opgetreden als klanten aangeven niet te hebben geweten dat het een minderjarige betrof. Bijvoorbeeld wanneer de minderjarige als volwassene geadverteerd stond op websites voor seksuele diensten. Dit doet afbreuk aan de bescherming die het wetsartikel zestien- of zeventienjarigen beoogt te geven.
Klanten aanpakken
Defence for Children maakt zich zorgen over die afbreuk. Het is de taak van de overheid de aanpak van mensenhandel en de bescherming van minderjarigen tegen prostitutie te versterken. De overheid moet mensen die gebruikmaken van commerciële seksuele diensten bewust maken van hun verantwoordelijkheid zich ervan te verzekeren dat ze niet met een minderjarige te maken hebben. Daarnaast moet de overheid klanten ontmoedigen seks te kopen van minderjarigen en breder inzetten op opsporing en vervolging. Kuik sluit zich hierbij aan: “Ik denk dat de klant jarenlang een blinde vlek is geweest. Klanten zijn onderdeel van de cirkel. Ik wil in de cijfers zien dat we meer klanten gaan pakken en bestraffen. Er moet een afschrikwekkende werking van die aanpak uitgaan. Ik wil dat klanten hun verantwoordelijkheid nemen. Je kunt niet zeggen: ‘Ik wist het niet.’ Daar mogen ze niet mee weg komen.”
Tweede Kamerverkiezingen
Ook Anne Kuik is een winnaar in de serie kinderrechtenkampioenen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Defence for Children blikt terug op de afgelopen regeerperiode door steeds een motie van een partij in de Tweede Kamer uit te lichten. Welke motie heeft kinderrechten in Nederland versterkt? Hoe kijkt het Kamerlid dat de motie indiende terug op de motie en hoe naar de toekomst?