Scroll down

Alternate Text

Onderwijs

De achtergrond

Op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag heeft ieder kind recht op onderwijs. Basisonderwijs is verplicht en moet voor ieder kind gratis beschikbaar zijn. Het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs moeten toegankelijk zijn voor ieder kind, in overeenstemming met zijn of haar leerniveau. De overheid moet zorgen voor een ‘inclusief’ onderwijssysteem dat gebaseerd is op gelijke kansen.  Alle kinderen moeten zich thuis en veilig voelen op school. Het is van belang dat er kennis van mensenrechten wordt bijgebracht en dat kinderen samen naar school gaan – ongeacht hun eigen achtergrond of ondersteuningsbehoefte.

Ook in Nederland heeft ieder kind recht op onderwijs. Toch worden sommige kinderen buitengesloten van ‘regulier’ onderwijs en kunnen zij niet samen met leeftijdsgenootjes naar een school in de buurt. Of ze gaan wel naar school, maar zonder de juiste zorg en ondersteuning te krijgen die nodig is om volwaardig te kunnen deelnemen. Andere kinderen zitten thuis en kunnen überhaupt niet naar school. Ook voldoet het onderwijs in Nederland niet altijd aan de eisen die hieraan gesteld mogen worden op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag. Zo is er onvoldoende aandacht voor kinder- en mensenrechten in het curriculum.

Onze projecten:

Platform In1school voor inclusief onderwijs

Veel scholen, beleidsmakers en andere professionals vragen zich echter af hoe ze inclusief onderwijs moeten realiseren in de praktijk. Hoe financieren en organiseren we ondersteuning? Wat is nodig om van inclusie een succes te maken voor álle kinderen? 

Lees meer

Ieder kind heeft recht op inclusief onderwijs

Op grond van het VN-Mensenrechtenverdrag Handicap heeft ieder kind in Nederland recht op inclusief onderwijs. Ook op basis van het VN-Kinderrechtenverdrag moet de overheid zorgen voor een onderwijssysteem gebaseerd op gelijke kansen. 

LEES MEER

BREAKING BARRIERS: maatwerk en inclusie op school als kinderrecht 

Leerlingen met een chronische aandoening ervaren vaak fysieke en mentale drempels in het onderwijs. De huidige barrières staan haaks op het recht van ieder kind op onderwijs in een inclusief onderwijssysteem. 

Lees meer 

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief?

Hartelijk dank!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee