Scroll down
Wereldwijd vonden het afgelopen jaar protesten plaats tegen racisme en discriminatie. Aanleiding was de dood van George Floyd, die in de Verenigde Staten door politiegeweld om het leven kwam. In Nederland protesteerden ook duizenden mensen in verschillende steden. Kinderen en jongeren protesteerden ook mee.
Ondanks een wettelijk verbod in de Grondwet en een verbod op discriminatie in het VN-Kinderrechtenverdrag, krijgen ook kinderen in Nederland te maken met racisme of discriminatie, bijvoorbeeld in het onderwijs. Zo is er sprake van onderadvisering, bestraffen van het spreken van een andere taal dan het Nederlands op school, racistische opmerkingen door leerlingen en docenten en een gebrek aan gebalanceerde informatie over het koloniale verleden van Nederland. Ook zijn er signalen dat in de jeugdhulp en in het jeugdstrafrecht etnisch profileren, racisme en discriminatie plaatsvindt. Er is geen onderzoek gedaan naar hoe vaak dit gebeurt; deze cijfers zijn wel nodig. Veel blijft onbekend omdat er weinig wordt gemeld en discriminatiemeldpunten kinderen vaak niet apart registreren.
Het moet gemakkelijker worden voor kinderen om discriminatie te melden. Er moet meer zicht komen op discriminatie en het racisme dat kinderen meemaken. Discriminerende en racistische schoolmaterialen moeten worden afgeschaft. Kinderen en onderwijspersoneel dienen meer kennis en kunde ten aanzien van racisme en discriminatie te hebben en over het hoe en waar melden daarvan. Kinderen en jongeren moeten worden betrokken bij het tegengaan van discriminatie en racisme, bij het inrichten van meldingsprocedures, programma’s en beleid.