Scroll down

Alternate Text

Dossier: Nederlandse kinderen in voormalig IS-gebied

De achtergrond

Volgens de meest recente cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid verblijven er 90 kinderen met een Nederlandse link in Syrië. Deze kinderen zijn door hun ouders meegenomen naar IS-gebied of zij zijn in IS-gebied geboren. Deze kinderen bevinden zich onder zeer erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen in Syrië. Deze kampen zijn overbevolkt, er is te weinig voedsel, er heersen ziektes en de medische voorzieningen laten sterk te wensen over.   

Een deel van de Nederlandse moeders in de kampen heeft aangegeven dat zij met hun kinderen willen terugkeren naar Nederland. De Nederlandse overheid heeft aangegeven hen niet te willen helpen. Volgens de overheid moeten de moeders en hun kinderen op eigen kracht terugkeren naar Nederland. Dit lukt hen echter niet omdat zij niet de benodigde reisdocumenten hebben en zij dus niet zelfstandig een Nederlands consulaat kunnen bereiken.  

Defence for Children maakt zich zorgen om de kinderen en vindt dat hun rechten worden geschonden. De Nederlandse overheid is op basis van het VN-Kinderrechtenverdrag verantwoordelijk voor de bescherming van alle Nederlandse kinderen, ook als zij niet in Nederland zijn. De ouders zijn als eerste verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kind. Als zij deze verantwoordelijkheid niet aankunnen of op een goede manier invullen, moet de overheid ingrijpen en het kind beschermen. De overheid mag niet discrimineren bij de keuze om een kind wel of geen bescherming te bieden. Van discriminatie is volgens het VN-Kinderrechtenverdrag ook sprake als de overtuigingen of keuzes van de ouders aan kinderen worden tegengeworpen. Tot slot heeft een kind dat slachtoffer is van oorlog en geweld recht op gespecialiseerde hulp. Alleen dan kan het kind weer bouwen aan een veilige en gezonde toekomst.  

Meer informatie:

Bekijk de video

Jeremy's kinderen werden ontvoerd en zitten nu vast in een Koerdisch kamp (bron: RTL NIEUWS).

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee