Scroll down

Alternate Text
News banner

Verlies Nederlandse kindermisbruikers niet uit het oog

Nederland kan meer doen om te voorkomen dat Nederlandse kindermisbruikers die hier veroordeeld zijn naar het buitenland gaan om kinderen daar te misbruiken. Vanuit de Tweede Kamer klinkt ook de oproep aan het kabinet om te inventariseren waar veroordeelde Nederlanders nu zijn en wat ze aan het doen zijn. Aanleiding is de zaak van Hans V. die in de jaren 90 veroordeeld is in Nederland voor het misbruiken van kinderen en nu wederom vastzit op verdenking van het misbruiken van Keniaanse kinderen.

Celine Verheijen van Defence for Children – ECPAT: “Nederland heeft gelukkig oog voor misbruik van kinderen door Nederlanders in het buitenland. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft diverse stappen gezet om dit misbruik tegen te gaan. Zo heeft het ministerie al enkele jaren geleden meer internationale samenwerking gezocht en speciale politiemensen (liaison officers) ingezet in de Filipijnen en Thailand. Ook hebben de ambtenaren de samenwerking verbeterd met internationale en lokale kinderrechtenorganisaties voor identificatie van daders en opvang voor slachtoffers.” 

Wet Langdurig Toezicht

Recent heeft de regering geïnvesteerd in de Wet Langdurig Toezicht, waardoor veroordeelde Nederlandse kindermisbruikers langdurig worden gevolgd. Onduidelijk is echter in welke mate van deze wet gebruik wordt gemaakt en hoe effectief dat is. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kon daar niet veel over zeggen in een brief aan de Kamer op vrijdag 16 november vorig jaar

Hoog recidiverisico

Volgens Defence for Children – ECPAT zou Nederland meer moeten doen om de informatie-uitwisseling tussen landen te verbeteren en zou de Wet Langdurig Toezicht strikt toegepast moeten worden zodat in Nederland veroordeelde kindermisbruikers met een hoog recidiverisico niet naar het buitenland kunnen reizen. In heel wat zaken van kindermisbruik door Nederlanders in het buitenland, waren de verdachten al eerder in Nederland veroordeeld. Dit blijkt uit het overzicht van veroordelingen van Nederlandse kindermisbruikers in het buitenland, dat Defence for Children bijhoudt. 

Internationale VOG-verklaring voor werken in weeshuis

Zoals te zien in het overzicht, zijn weeshuizen in het buitenland regelmatig betrokken. Hans V. had ook een weeshuis opgericht. Sinds maart 2018 heeft de Kamer van Koophandel verplicht gesteld dat iedereen die woont of werkt op een plek waar kinderen worden opgevangen zich dient in te schrijven in het Personenregister kinderopvang. Daarvoor is een actuele, geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig die is afgegeven met screeningsprofiel 84 (zorgdragen voor minderjarigen) of 86 (werkzaam in de kinderopvang). Dit geldt echter niet voor stichtingen die in Nederland worden opgezet om een opvang- of weeshuis in het buitenland te financieren. Celine Verheijen: “Oprichters en bestuursleden zouden ook aan deze criteria moeten voldoen. Zij zouden in staat moeten zijn om een internationale VOG-verklaring te overhandigen en verplicht moeten worden om een kinderbeschermingsbeleid op te stellen en uit te voeren.”

Zet kindermisbruik op de Veiligheidsagenda

Het is teleurstellend dat kindermisbruik door Nederlanders in het buitenland (kindersekstoerisme) geen prioriteit meer is op de Veiligheidsagenda van het ministerie. Uit een schrijnende zaak als die van Hans V. blijkt dat continue aandacht en capaciteit nodig is om dit soort misbruik in de kiem te smoren.

Meld vermoedens

Om kindermisbruikers ook in het buitenland zo min mogelijk kans te geven om kinderen te misbruiken, zijn oren en ogen ter plaatse nodig. Daarom roept Defence for Children – ECPAT reizigers en toeristen op hun ogen en oren goed open te houden om zo signalen van kindersekstoerisme te kunnen herkennen. Reizigers en toeristen kunnen hun vermoedens, dus ook van bedenkelijke weeshuizen of andere opvangfaciliteiten voor kinderen gerund door buitenlanders, melden bij meldkindersekstoerisme.nl. Het is dan ook nodig dat het ministerie blijft investeren in de campagne Don’t Look Away, om mensen te wijzen op dit meldpunt. 

Lees

Meer over het meldpunt Kindersekstoerisme
Meer over kinderprostitutie
Meer over de campagne Don’t Look Away

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee