Scroll down

Alternate Text
News banner

Kwart van meisjes op speciaal onderwijs ervaart seksueel overschrijdend gedrag

Ruim een kwart van meisjes van cluster 4 onderwijs is ooit gedwongen tot seksuele handelingen, tegenover 7% van de meisjes in regulier onderwijs. Daarnaast heeft 25% van de meisjes op cluster 4-scholen wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf verstuurd, tegenover 6% van de meisjes op reguliere scholen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e voortgezet speciaal onderwijs’ van Rutgers en Soa Aids Nederland. Om seksueel misbruik en uitbuiting te voorkomen geeft Defence for Children – ECPAT lessen over online veiligheid en weerbaarheid op cluster 4-scholen.

Naar cluster 4-scholen gaan jongeren met psychische stoornissen of ernstige gedragsproblemen. Van de ruim 1.100 jongeren in de leeftijd tussen 15 en 17 jaar die meededen aan het onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland, zijn de meeste jongeren al eens verliefd geweest. En de meesten gaan ook romantische relaties aan. Hierin verschillen ze niet van jongeren in het reguliere onderwijs.

Meisjes

Meisjes op cluster 4-scholen hebben meer seksuele ervaring dan meisjes in regulier onderwijs, zo blijkt uit het onderzoek. Een op de drie meisjes (35%) heeft ervaring met geslachtsgemeenschap tegen een op de zes (16%) op reguliere scholen. Ook wat soloseks betreft zijn deze meisjes meer ervaren dan meisjes op reguliere scholen. De helft van de meisjes op cluster 4 heeft wel eens gemasturbeerd, tegenover een vijfde van de meisjes op reguliere scholen. Hiermee samenhangend is ook het pornogebruik van meisjes op cluster 4 hoger dan bij hun leeftijdsgenoten op reguliere scholen. De hoge mate van seksuele activiteit van meisje op cluster 4-scholen vertaalt zich ook in meer verschillende sekspartners. Een kwart van de meisjes op cluster 4 heeft seks gehad met twee of meer verschillende partners, tegenover een op de twaalf meisjes op reguliere scholen van dezelfde leeftijd.

Jongens

Jongens op cluster 4 verschillen qua seksuele ervaring nauwelijks van jongens op reguliere scholen. Jongens die cluster 4 onderwijs volgen op pro niveau hebben vergeleken met jongens op reguliere pro scholen wel meer verschillende sekspartners gehad.

Beleving van seks

Voor een groot deel van de jongeren op cluster 4-scholen (twee op de vijf jongens en twee derde van de meisjes) kwam de eerste keer geslachtsgemeenschap volledig onverwacht. De meerderheid van de jongens op cluster 4 ervaarde de eerste keer als fijn, maar voor een derde van de meisjes was de eerste keer vervelend. Met hun laatste sekspartner vindt de meerderheid - 63% van de jongens en 71% van de meisjes - de seks vaak of altijd fijn. Meisjes zijn wel vaker onzeker over hun uiterlijk tijdens seks dan jongens of twijfelen of ze het wel goed doen. De beleving van seks en de sekseverschillen verschillen nauwelijks van jongeren op reguliere scholen.

Informatievoorziening

Jongeren van speciaal onderwijs raadplegen dezelfde bronnen als jongeren op reguliere scholen. Alle jongeren praten met zowel ouders als vrienden veruit het meest over relaties en verliefdheid. Jongens op cluster 4 praten juist vaker met hun ouders over wensen en grenzen en meisjes over de preventie van soa. Jongeren op vmbo + cluster 4-scholen geven van verschillende onderwerpen vaker aan dat ze hier op school informatie over hebben gekregen dan jongeren in het regulier onderwijs.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee