Scroll down

Alternate Text
News banner

Indiase kinderen voorkomen kinderhandel

Stel je voor: je woont in een rustig dorpje waar ineens kinderen verdwijnen. Later hoor je dat deze kinderen zijn ontvoerd: ze moeten dwangarbeid uitvoeren in een grote stad, soms zelfs in de seksindustrie. Maar niemand durft hier iets van te zeggen: zelfs de ouders van de verdwenen kinderen niet. Mensen zijn te bang voor de gevolgen. Mensenhandelaren, degene die de kinderen ontvoeren, wonen immers vaak in hetzelfde dorp en weten elke klokkenluider zo te vinden.

Tien kinderen kwijt

In een dorp in de Indiase regio Bodh Gaya hebben kinderen en volwassenen de handen ineengeslagen om een eind te maken aan dit soort praktijken. Aanleiding was een gebeurtenis in 2016: tien kinderen uit één dorp raakten vermist en bleken verhandeld te zijn. Zij waren gedwongen om kinderarbeid te verrichten in Delhi. Sommigen werden ook seksueel uitgebuit.

Mensenhandelaar opgepakt

De lokale ECPAT partner, EQUATIONS, meldde de zaak bij het lokale kinderbeschermingscomité en de politieofficier. Het kinderbeschermingscomité kwam in actie en meldde de zaak bij de anti- mensenhandeleenheid. Daarnaast registreerde de lokale politie de zaak. Uiteindelijk kreeg de politie de mensenhandelaar te pakken en konden de kinderen terugkeren naar hun ouders.

Neem nooit een aanbod aan

Nu leren kinderen in een dorp in de regio Bodh Gaya over hun rechten bij de Indira Gandhi School Children's Club. Deze club is een onderdeel van het Down to Zero-programma. Dit programma bestrijdt seksuele uitbuiting van kinderen in elf landen. Defence for Children - ECPAT werkt in het kader van dit programma onder andere in India. Wij steunen de Indira Gandhi School Children's Club. Hier leren kinderen hoe zij zich weerbaar op kunnen stellen. Priya, leider van de club legt uit hoe ze dat doet: “Ik neem sowieso nooit een aanbod aan van een vreemdeling. Ik weiger. En ik bel de kinderhulplijn.” De kinderhulplijn onderzoekt de signalen en schakelt de politie in wanneer nodig.

Elkaar in de gaten houden

Bovendien letten kinderen nu op elkaar en helpen ze elkaar wanneer gevaar dreigt. Indira vertelt: “We slaan alarm bij de ECPAT partner EQUATIONS of bij het kinderbeschermingscomité  wanneer meisjes of jongens vermist raken. Uiteindelijk lukt het dan altijd om de kinderen weer terug te krijgen. Onze grootste taak is om, kinderen in de kinderrechtenclub te brengen. We gaan van deur tot deur om de kinderen hier te brengen.”

Kinderen staan sterker tegenover mensenhandelaren

Dankzij verschillende meisjesclubs en kinderrechtenclubs in India, weten kinderen wat hun rechten zijn, hoe zij daarvoor kunnen opkomen en elkaar kunnen helpen. Zo staan ze sterk tegenover mensen die kinderen willen ontvoeren om dwangarbeid te laten verrichten en seksueel uit te buiten.

Down to Zero

Wereldwijd zijn twee miljoen kinderen slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. In een alliantie genaamd ‘Down to Zero’ werken Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland, Free a Girl en ICCO Cooperation samen. Doel is om commerciële seksuele uitbuiting in elf landen in Azië en Latijns Amerika uit te bannen in 2020. Down to Zero wordt uitgevoerd in samenwerking en met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het 5-jarig programma (2016-2020) stelt kinderen en jongeren in staat zelf voor hun rechten op te komen, helpt gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en verbetert en implementeert relevante beleid en wet- en regelgeving in de elf landen. Ook werkt de alliantie samen met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in de toeristische sector.

Meer informatie

Lees meer over seksuele uitbuiting

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee