Scroll down

Alternate Text
News banner

Seminar ‘Sexting en minderjarigen’

Op 4 oktober was het zover: het door ECPAT Youth georganiseerde seminar 'Sexting en minderjarigen' vond plaats. Wij kijken terug op een geslaagde avond met interessante sprekers!

Het onderwerp 'sexting' krijgt de afgelopen tijd regelmatig aandacht in het nieuws, maar veel diepgaande informatie over bijvoorbeeld de gevolgen voor het slachtoffer en de dader van het ongewenst verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal is er nauwelijks. Bovendien is het voor scholen erg lastig om adequaat te handelen wanneer een geval van 'sexting' op school heeft plaatsgevonden. Dit komt vooral omdat sexting een probleem is van de laatste jaren. Het werd dus tijd voor de jongerengroep van Defence for Children om dit onderwerp vanuit verschillende perspectieven aan bod te laten komen in een seminar!

Inhoud van de avond

De eerste spreker van de avond was drs. Rik Knipschild, psychotraumatherapeut en GZ-psycholoog. Rik heeft vooral de psychische gevolgen voor het slachtoffer toegelicht. Zo hoeft niet iedere vorm van sexting te leiden tot psychische schade voor het slachtoffer. Op het moment dat er geen begrip is in de directe omgeving van het slachtoffer, zoals thuis of op school, is het van belang dat men alert is op signalen die duiden op psychische schade. Als er naar de symptomen van slachtoffers van sexting gekeken wordt, lijken die op de symptomen van een persoon met PTSS (Posttraumatische stress-stoornis). Rik pleit daarom voor meer onderzoek naar de behandelingen die thans worden toegepast op PTSS patiënten in vergelijking met slachtoffers van sexting.

Naast Rik Knipschild waren ook Dyantha Rangoe en Valerie van der Pol van Bureau Halt aanwezig. Bureau Halt ging vooral in op de voorlichting die gegeven worden op scholen en wat de gevolgen zijn voor daders van het verspreiden van ongewenst seksueel getint beeldmateriaal. Vaak weten slachtoffers en daders niet wat de gevolgen zijn van sexting. Om deze reden is de voorlichting op scholen enorm belangrijk.

Tot slot kwam Roos van Wijngaarden van SOA Aids Nederland spreken. SOA Aids Nederland heeft sinds september 2017 een nieuwe lesmethode over sexting ontwikkeld voor scholen. In een paar lessen kunnen scholen met behulp van een boek kinderen voorlichten over sexting. Verder is er een stappenplan ontwikkeld waarin staat hoe scholen kunnen handelen als het gaat om sexting. Ons inziens een stap in de goede richting als het gaat om het bestrijden van sexting en het creëren van online veiligheid!

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee