Scroll down

Alternate Text
News banner

Werken aan inclusief onderwijs met stappenplan en inspiratiewaaiers

Defence for Children maakt zich sterk voor het recht op inclusief onderwijs, vastgelegd in het VN-Mensenrechtenverdrag Handicap. Onderwijs waar kinderen met én zonder beperking samen kunnen leren, werken en spelen. Via het Platform In1school, dat onderdeel uitmaakt van het onderwijsprogramma van Defence for Children, worden goede voorbeelden van inclusief onderwijs in de praktijk gedeeld en kennis en ervaring op dit gebied uitgewisseld. Defence for Children is verheugd met het verschijnen van een online stappenplan en inspiratiewaaiers, die scholen concrete handvatten geven bij het werken aan inclusief onderwijs.

Stappenplan

Starten met inclusief onderwijs is best lastig, want waar te beginnen? Met deze vraag gingen wij aan de slag en ontwikkelden met onze adviseurs een nieuwe tool voor iedereen die wil werken aan een inclusief onderwijssysteem. In dit stappenplan staan handvatten hiervoor en voorbeelden van dingen waar men tegenaan loopt tijdens deze ontwikkeling.

Achtergrondinformatie

Onder ‘visie en kennis’ staat alle achtergrondinformatie die nodig is bij de ontwikkeling van een inclusief onderwijssysteem. Zo komt het belang van een scherpe visie naar voren en wordt er gekeken waarom inclusief onderwijs nu zo belangrijk is. Om deze visie vorm te geven is de juiste kennis vereist. Daarom staat er onder het kopje ‘Kennis’ de benodigde achtergrondinformatie voor visieontwikkeling, zoals informatie over wat inclusief onderwijs is en om wie het gaat. 

Doelgroepen

Het stappenplan is onderverdeeld in vier doelgroepen; beleidsmakers, scholen, bestuurders/samenwerkingsverbanden en ouders/verzorgers. De informatie onder de kopjes ‘visie’ en ‘kennis’ is voor elke doelgroep hetzelfde. Onder het kopje ‘aan de slag’ staan de stappen die belangrijk zijn om te nemen of om over na te denken als er wordt toegewerkt naar inclusief onderwijs. De informatie die bij deze verschillende stappen hoort is toegespitst op de gekozen doelgroep.

Inspiratiewaaiers

Ook zijn er aan de hand van de succesvolle masterclassreeks ‘Op weg naar inclusief onderwijs voor elk kind en elke leerkracht’ drie inspiratiewaaiers ontwikkeld die tips en handvatten geven aan scholen om ervoor te zorgen dat alle kinderen samen kunnen leren en kunnen meedoen op school en in hun eigen wijk.

School, wijk en gedrag

Scholen willen goed onderwijs kunnen bieden voor elk kind zodat er geen kinderen buiten de boot vallen. Ook gemeenten werken steeds meer aan inclusie en een inclusieve samenleving waarbij iedereen zich op zijn eigen manier kan ontwikkelen tot volwaardige inwoners. Samenwerking met de buurt is hierin erg belangrijk, maar ook een persoonlijke benadering om te kunnen omgaan met verschillende vormen van gedrag in de klas. De drie thema’s van de inspiratiewijzers zijn daarom; inclusie op school, school & wijk en gedrag op school.

Voorbeelden

De inspiratiewaaiers bevatten handige tips voor de visie en beleidsvorming of om te gebruiken voor een discussie of tijdens de alledaagse schoolpraktijk om school en wijk zo goed mogelijk samen te laten werken en elkaar te versterken om zo ieder kind inclusief onderwijs te bieden. Ook worden er ervaringen gedeeld die situaties kunnen verduidelijken of een helpende hand kunnen bieden.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zorgelijke bevindingen in de Staat van het Onderwijs 2023

Op 10 mei verscheen de Staat van het Onderwijs van de Onderwijsinspectie. Het rapport laat zien dat gelijke kansen in he…


Lees meer

Werkagenda inclusief onderwijs niet conform verdragsverplichtingen

Op woensdag 5 april jl debatteerde de Tweede Kamer over passend en inclusief onderwijs. De Tweede Kamer is kritisch op h…


Lees meer

College oordeelt in zaak thuiszittend kind met handicap

In een recente uitspraak oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dat een scholenstichting een verboden ondersch…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee