Scroll down

Alternate Text
News banner

D66 en CDA willen aanpassing kinderpardon

 

Het CDA en D66 willen een soepeler kinderpardon en een einde aan de onzekerheid van gewortelde kinderen. Er is daarmee een meerderheid in de Tweede Kamer om het kinderpardon aan te passen. Defence for Children is zeer verheugd over deze ontwikkeling. We hopen dat er snel duidelijkheid komt voor de kinderen en dat tot die tijd geen kind meer wordt uitgezet die hier langer dan vijf jaar is.

De partijen pleiten er voor om het kinderpardon aan te passen omdat er nu bijna geen kind voor in aanmerking komt. Het CDA en D66 hebben zorgvuldig gekeken naar de Schadenota die prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie en twee wetenschappers van de Universiteit Groningen, Elianne Zijlstra en Carla van Os hebben geschreven. Hierin beschrijven de drie wetenschappers wat de onzekerheid, waarin de kinderen leven, met de ontwikkeling van het kind en de hersenen doet. Het rapport is onderschreven door 38 hoogleraren op het terrein van neuropsychologie, (ontwikkelings-)psychologie, psychiatrie, (ortho) pedagogiek en andere aanverwante vakgebieden. Zij concluderen dat uitzetting van gewortelde kinderen ontoelaatbaar is.

Voorrang voor gezinnen

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine Van Toorenburg zegt in het AD dat de staatssecretaris desnoods in alle gevallen zijn speciale bevoegdheid moet gebruiken om een verblijfsvergunning te verlenen. Het CDA en D66 stellen verder voor om asielverzoeken van kinderen met gezinnen met voorrang te behandelen. Bovendien moet de capaciteit van immigratiedienst worden uitgebreid. Na afwijzing door de rechter moet direct een helder ‘vertrekplan’ worden opgesteld. ,,Het gaat erom schrijnende gevallen in de toekomst te voorkomen,’’ zegt D66-Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen in het AD.

Kinderrechten verankeren in vreemdelingenwet

Attje Kuiken van de PvdA en Bram van Ojik van GroenLinks wijzen daarbij ook via twitter op hun initiatiefwetsvoorstel om kinderrechten te verankeren in de vreemdelingenwet zodat het belang van het kind en een eventuele ontwikkelingsdreiging vanaf het begin meegewogen kan worden.

Erkenning van een recht

Defence for Children heeft goede hoop dat het kind weer centraal komt te staan bij het kinderpardon en juicht het initiatiefwetsvoorstel toe om kinderrechten te verankeren in de wet. Dan is het een erkenning van een recht in plaats van een gunst. Het kinderpardon is de afgelopen jaren een wassen neus gebleken. Er moet nu snel een oplossing komen voor de kinderen en tot die tijd mogen geen kinderen worden uitgezet die hier langer dan vijf jaar zijn.

Brede steun voor deze kinderen

We zien de schade die de dagelijkse onzekerheid toebrengt. De kinderen leven al jaren, soms zelfs meer dan tien jaar, in onzekerheid terwijl ze wel hier naar school gaan, vrienden hebben en op een sport zitten. Al meer dan 150 kinderpardongemeenten vroegen om een oplossing en Tim Hofman van BNN overhandigde al meer dan 250.000 handtekeningen. Nu dringt de boodschap ook door in Den Haag. Deze kinderen horen hier. Ze zijn al thuis!

Lees

Hoe het CDA en D66 hun plannen in het AD toelichtten
Welke schade ontstaat bij kinderen die in onzekerheid leven
Hoe een getraumatiseerd meisje maandag toch uitgezet dreigt te worden

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Campagne ‘Ze zijn al Thuis‘ wint Hoogvlieger Award 2023

De campagne ‘Ze zijn al Thuis’ heeft de Hoogvlieger Award van het Expertise Centre Humanitarian Communication gewonnen. …


Lees meer

Defence for Children bouwt ‘wachtkamer’ voor gewortelde kinderen

Met een immense wachtkamer op het grasveld tegenover de Tweede Kamer vraagt Defence for Children op 12 april aandacht vo…


Lees meer

Defence for Children wil oplossing voor gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning

Defence for Children start vandaag een nieuwe campagne Ze zijn al thuis om aandacht te vragen voor in Nederland gewortel…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee