Scroll down

Alternate Text
News banner

Het belang van leiderschap in beëindiging meisjesbesnijdenis

Platform 6/2, waar Defence for Children deel van uitmaakt, vraagt jaarlijks op 6 februari tijdens Zero Tolerance Day, door de Verenigde Naties uitgeroepen internationale dag tegen meisjesbesnijdenis, aandacht voor deze praktijk. Een urgent probleem: wereldwijd leven 200 miljoen meisjes en vrouwen met de gevolgen van meisjesbesnijdenis. Jaarlijks lopen 3 miljoen meisjes het risico besneden te worden. Dit is een schending van het VN-Kinderrechtenverdrag. Ook in Nederland wonen meisjes en vrouwen die besnijdenis hebben ondergaan. Dit jaar komen op Zero Tolerance Day 120 parlementariërs, sleutelpersonen, zelforganisaties, medewerkers van ngo's, gemeenteambtenaren, studenten en onderzoekers die werkzaam zijn op het gebied van meisjesbesnijdenis in Nijmegen samen om te praten over hoe persoonlijk leiderschap richting 2030 een rol kan spelen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

In de Duurzame Ontwikkelingsdoelen staat: ‘in 2030 moeten alle schadelijke praktijken, zoals kind-, vroege en gedwongen huwelijken en meisjesbesnijdenis de wereld uit geholpen zijn.’ Meisjesbesnijdenis dat vaak al op jonge leeftijd plaatsvindt, is in strijd met het recht op een gezond en veilig leven en beperkt de kansen op ontwikkeling en economische participatie. Dagvoorzitter Amma Asante, voormalig Tweede Kamerlid PvdA, verwelkomt Grete Visser, Wethouder Onderwijs, Welzijn en Zorg van de gemeente Nijmegen. Zij geeft aan: “Samen staan we sterk om vrouwen te empoweren, om grip op hun leven te krijgen. Ik ben een gekozen leider, het gaat voor mij voornamelijk om verantwoordelijk nemen en durven te dragen. De gemeente Nijmegen gaat de strijd aan met meisjesbesnijdenis door vandaag een podium te bieden voor deze belangrijke discussie.”

Betrek bedrijfsleven

Isabelle Diks, Tweede Kamerlid voor Groen Links, beaamt de risico’s die meisjesbesnijdenis met zich meebrengt in de ontwikkeling van meisjes en vrouwen en geeft in haar key-note speech aan dat zij extra budget heeft vrijgemaakt voor de strijd tegen meisjesbesnijdenis. “Naast geld is ook inzet en betrokkenheid belangrijk. Ik betrek, in mijn rol als lid van de Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, het bedrijfsleven bij meisjesbesnijdenis. Ik begin bijvoorbeeld in een gesprek met een grote werkgever, een botenbouwer, in Afrika over de schadelijke gevolgen van meisjesbesnijdenis en zet zo in het bedrijfsleven issues op de agenda.” Isabelle benadrukt ook de verbintenis te blijven zoeken tussen ontwikkelingen in Afrika en andere werelddelen en hier in Nederland. Gebruiken die bijvoorbeeld in Afrika voorkomen, komen door migratie ook naar Nederland.

Meisjesbesnijdenis sleutelpersoon

Er wonen zo’n 95.000 vrouwen in Nederland die afkomstig zijn uit landen waar meisjesbesnijdenis voorkomt. Er wordt geschat dat hiervan 41.000 vrouwen besneden zijn. Twee sleutelpersonen die werkzaam zijn op het gebied van meisjesbesnijdenis en een belangrijke rol spelen in hun gemeenschap in Nederland, gaan in gesprek met dagvoorzitter Amma Assante. Safiya, sleutelpersoon binnen de Somalische gemeenschap in Brabant is door Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN) getraind als meisjesbesnijdenis-sleutelpersoon. Zo ook Wedad. Zij is sleutelpersoon binnen de Iraaks-Koerdische gemeenschap in Noord-Holland. Beide sleutelpersonen benadrukken dat alle gemeenten een bijdrage moeten leveren en meisjesbesnijdenis moeten opnemen in hun beleid. Daarnaast moeten gemeenten meer gaan samenwerken op dit onderwerp en samenwerking bevorderen tussen professionals en sleutelfiguren. Zij weten immers als geen ander hoe de sociale druk binnen families is rondom meisjesbesnijdenis en hoe hiermee om te gaan.

Blik op de toekomst

Belangrijke stappen die cruciaal zijn om meisjesbesnijdenis in 2030 te stoppen hier en wereldwijd zijn volgens de aanwezigen, het ondersteunen van de rol die sleutelpersonen hebben om ondanks sociale druk en tegenslag toch door te gaan met het bespreekbaar maken van het onderwerp. Politieke leiders in het buitenland worden benadrukt, bijvoorbeeld president Kenyatta van Kenia die zich committeert aan het beëindigen van meisjesbesnijdenis in zijn land in 2022. Dit sterkt ook het werk van sleutelpersonen in Nederland. Leiders die negatieve uitspraken doen over het beëindigen van meisjesbesnijdenis (bijvoorbeeld de vrouw van de President in Sierra Leone) zijn niet bevorderlijk. Je valt met zo’n uitspraak terug in je werk, aldus één van de sleutelfiguren. Ook is het wenselijk dat de politiek bij het onderwerp betrokken blijft, iets waar Isabelle Diks een voortrekkersrol in zou kunnen spelen. Zij sloot haar speech namelijk af met: “Ik wil hier graag met u samenwerken om deze praktijk van meisjesbesnijdenis in 2030 te beëindigen, of het liefst nog eerder.’’

Platform 6/2

Platform 6/2 is een samenwerkingsverband tussen Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN), Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen, Plan International Nederland, Amref Flying Doctors en Defence for Children - ECPAT Nederland. 

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Europees Instituut inventariseert risico meisjesbesnijdenis Spanje, Luxemburg, Denemarken en Oostenrijk

Het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) heeft schattingen gepubliceerd van het aantal meisjes dat risico loo…


Lees meer

Vrouwenrechtenorganisaties naar West-Afrikaans Hof vanwege ontbreken verbod meisjesbesnijdenis in Mali

Toonaangevende vrouwenrechtenorganisaties hebben op 12 april gezamenlijk een zaak ingediend bij het Hof van Justitie van…


Lees meer

Uitnodiging: 8 februari online conferentie Zero Tolerance tegen meisjesbesnijdenis

Ieder jaar op 6 februari wordt op Zero Tolerance Day wereldwijd aandacht voor de strijd tegen vrouwelijke genitale vermi…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee