Scroll down

Alternate Text
News banner

Jongeren strijden voor gelijke kansen en rechten voor meisjes

Activisten als Malala en Greta Thunberg laten zien wat jongeren teweeg kunnen brengen als ze hun stem laten horen. Met hulp van de Girls Advocacy Alliance proberen jongeren in verschillende landen de positie van meisjes en jonge vrouwen te verbeteren. In de passage bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vertellen zes portretten van youth advocates wat je kunt bereiken, waaronder die van Mellicentia. Mellicentia is 17 jaar en komt uit Freetown in Sierra Leone. Sinds haar 13e voert ze gesprekken met jongeren over geweld tegen meisjes en jonge vrouwen. Maar ze praat ook met politici. Zo maakte ze in september diepe indruk op het VN-Kinderrechtencomité. Haar optreden daar leverde een staande ovatie op. Siemon Tuinstra, plaatsvervangend directeur van de Directie Sociale Ontwikkeling onthulde gisteren de portretten die nog twee weken te zien zijn.

Youth advocates

Mellicentia maakt deel uit van een groeiend netwerk van jonge vrouwen, maar ook jongens, die verandering teweeg willen brengen. Door youth advocates als Mellicentia gaan politici meisjes niet alleen zien als slachtoffers maar ook als jongere mensen die voor hun eigen rechten op kunnen komen. ‘Ik hoop dat alle meisjes in Sierra Leone, net als ik, de kans krijgen om naar school te gaan. Ik zou meer vrouwelijke dokters willen zien, want daarvan zijn er nu te weinig. Ik droom van een maatschappij waarin wij net zoveel te zeggen hebben als jongens en mannen.’ En dat is dringend nodig. Internationale verdragen om de rechten van meisjes en jonge vrouwen te waarborgen, zoals het VN- Kinderrechtenverdrag (IVRK) en het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van Discriminatie van Vrouwen (IVDV), worden in de praktijk lang niet altijd nageleefd.

Advocating for Girls’ Rights

Daarom zet de Girls Advocacy Alliance (GAA) zich onder het motto ‘Advocating for Girls’ Rights’ in voor de bestrijding van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen. En voor het vergroten van hun economische participatie. De Alliance is een vijfjarig gezamenlijk programma van Plan International Nederland, Terre des Hommes Nederland, Defence for Children – ECPAT Nederland en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De GAA traint en organiseert jongeren in tien landen in Afrika en Azië zodat zij dingen kunnen veranderen in hun eigen omgeving. Onderwerpen die worden aangepakt zijn onder meer kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis, seksueel geweld en tienerzwangerschappen.

Opkomen voor eigen toekomst

Het werken met youth advocates is effectief en noodzakelijk. Jongeren moeten deel kunnen nemen aan het debat over problemen die zij zelf ervaren. Zij weten het beste welke dat zijn en welke oplossingen daarbij passen. Wereldwijd komen jongeren steeds vaker op voor hun toekomst. Zo kennen we Malala Yousafzai uit Pakistan en de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. En, dichterbij huis, de Nederlandse scholieren die massaal spijbelden om te demonstreren voor een actiever klimaatbeleid.

Meer informatie

Lees het verhaal van Mellicentia en de andere geportretteerde jongeren 

Lees wat de Girls Advocacy Alliance nog meer doet  

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

She Leads: jonge vrouwen aan tafel bij de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten

In Sierra Leone zijn meisjes en jonge vrouwen van het She Leads-programma in gesprek gegaan met parlementsleden uit 12 l…


Lees meer

In Memoriam: Nasser Antar, She Leads Project Coordinator bij Dar Al Amal, Libanon

Deze week ontvingen wij het verdrietige nieuws dat onze collega Nasser is overleden. Nasser was Project Coördinator bij …


Lees meer

Meisjes spreken zich uit bij de VN-Mensenrechtenraad in Geneve

Het She Leads programma beoogt betekenisvolle participatie en deelname aan besluitvormingsprocessen door meisjes en jong…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee