Scroll down

Alternate Text
News banner

Programma ‘De baby-industrie’ aanleiding voor discussie?

Vanaf eind maart is er op NPO 2 een nieuwe serie over de vruchtbaarheidsindustrie te zien: 'De baby-industrie'.

Vruchtbaarheidsindustrie

Weten wie je ouders zijn is een basis recht van alle kinderen. Weten wie je genetische ouders zijn hoort daar ook bij. Dat is een van de redenen waarom we in Nederland met elkaar hebben afgesproken om anonieme eicel of zaadcel donaties niet toe te staan. In Nederland worden kinderen alleen geboren met een bekende donor, zijn of haar gegevens kunnen kinderen opvragen als ze 16 jaar zijn. Zo zorgen we er met elkaar voor dat donorkinderen kunnen weten wie hun genetische vader of moeder is.

Vanaf eind maart is er op NPO 2 een nieuwe serie over de vruchtbaarheidsindustrie te zien: 'De baby-industrie'. Mensen die ongewenst kinderloos zijn, reizen naar het  buitenland om daar gebruik te kunnen maken van anonieme donoren.

Laura Bosch van Defence for Children: "Het omzeilen van de afspraken die we in Nederland met elkaar hebben gemaakt, heeft gevolgen voor de kinderen die daaruit geboren worden. Zij zullen niet weten wie hun genetische ouders is. Dit schendt kinderrechten die we in Nederland juist zo belangrijk vinden." Bosch hoopt dat het programma 'de baby-industrie' de discussie start over wat we met elkaar verplicht zijn ten opzichte van deze kinderen. Bosch: "Op welke manier kunnen we de belangen van kinderen beter beschermen? Hoe voorkomen we dat wensouders keuzes maken die ten koste kunnen gaan van de kinderen waar ze zo naar verlangen. Welke regelgeving hoort daarbij?"

Wensouders vinden genetische kenmerken belangrijk. Als ze naar het buitenland gaan om een kind te kunnen krijgen, willen ze dat het kind zoveel mogelijk op een eigen baby lijkt. Ze selecteren daarom op gelijke uiterlijke kenmerken van de vrouw die een eicel doneert. Voor een kind is zijn genetische afkomst ook belangrijk. Bovendien heeft het kind volgens het Vn-Kinderrechtenverdrag ook het recht om zijn genetische afkomst te kennen. Dit onderstreept des te meer dat je genetische afkomst er toe doet. Defence for Children wil de discussie voeren hoe we dit recht moeten waarborgen voor alle kinderen in Nederland. Ook wanneer wensouders in het buitenland hun kinderwens proberen te vervullen.

Het programma 'De baby-industrie' van KRO-NCRV is vanaf donderdag 22 maart te zien op NPO 2.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie op wijziging van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting

De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting wordt gewijzigd. Dit wetsvoorstel lag ter internetconsultatie voor. Defence…


Lees meer

Nederland stelt kinderkoop in het kader van draagmoederschap strafbaar

Kinderkoop wordt strafbaar gesteld in een nieuw artikel 151d van het Wetboek van Strafrecht. De strafbaarstelling betref…


Lees meer

Onvoldoende waarborgen kind in wetsvoorstel kind, draagmoederschap en afstamming

Het Wetsvoorstel kind, draagmoederschap en afstamming is onder andere bedoeld om de positie van het kind te beschermen e…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee