Scroll down

Alternate Text
News banner

ECPAT in Europa: bescherm kinderen die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne

Vandaag roepen 26 Europese ECPAT-leden overheden op tot het nemen van urgente actie om de rechten van kinderen die in Oekraïne verblijven of die het land ontvlucht zijn, te beschermen. Dat schrijven zij in een vandaag verschenen statement. Defence for Children – ECPAT Nederland is de initiatiefnemer daarvan, samen met ECPAT Albanië. Carrie van der Kroon, werkzaam bij Defence for Children – ECPAT Nederland en bestuurslid West-Europa voor ECPAT International: “ECPAT-leden zien al tal van onbegeleide kinderen onder de vluchtelingen. In de chaos is er een gebrek aan informatie over vermiste kinderen in Oekraïne of in de buurlanden. Zij zijn kwetsbaar voor mensenhandelaren en seksuele uitbuiting. Er dient onmiddellijk goed gescreend te worden om signalen te herkennen. Onbegeleide kinderen moeten in een beschermde omgeving worden geplaatst om seksuele uitbuiting en handel in kinderen te voorkomen.”

De verklaring van ECPAT in Europa

“De wereld is geschokt door de niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde aanval op Oekraïne en zijn bevolking. Deze oorlog heeft niet alleen geleid tot het verlies van levens van veel burgers, onder wie kinderen, maar ook tot massale ontheemding van gezinnen die hun huizen verlaten in een poging te ontsnappen aan het oorlogsgeweld. Volgens data van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR worden momenteel minstens anderhalf miljoen mensen opgevangen in landen die grenzen aan Oekraïne. UNHCR en andere vluchtelingenorganisaties schatten het aantal mensen dat op de vlucht is of gaat voor de huidige invasie op 4 tot 7 miljoen. Volgens recente gegevens van het ministerie van Volksgezondheid van Oekraïne zijn minstens 36 kinderen gedood in de strijd.

Alle ECPAT-leden in Europa die zich bij deze verklaring hebben aangesloten en die nationaal en internationaal werken aan het uitbannen van seksuele uitbuiting van kinderen, maken zich grote zorgen. Kinderen die zich momenteel in Oekraïne bevinden of die op de vlucht zijn voor de oorlog worden geconfronteerd met gevaren, waaronder het oplopen van lichamelijk letsel, het verlies van hun leven of dat van familieleden, ernstige emotionele problemen, onderbreking van scholing en onderwijs en het gebrek aan veilig onderdak. Ook wordt de toegang tot voedsel, water, kleding, medische zorg en psychosociale ondersteuning ernstig bedreigd door de oorlog.

Deze oorlog vormt een ongekende bedreiging voor alle getroffenen, in het bijzonder voor de meest kwetsbaren in de samenleving: kinderen. In elk conflict lopen met name kinderen fysieke en emotionele schade op. We zijn diep verontrust door het geweld waaraan zij worden blootgesteld. Ook zijn we zeer ontzet over de schendingen van hun rechten onder het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Het humanitair oorlogsrecht vereist dat strijdende partijen de levens van burgers  beschermen. Het VN-Kinderrechtenverdrag stelt daarnaast dat staten alle haalbare maatregelen moeten nemen om de bescherming van en de zorg voor kinderen die getroffen zijn door een gewapend conflict te waarborgen. Hun rechten dienen te worden gerespecteerd.

Sinds het begin van deze oorlog ondersteunen onze lidorganisaties in Oekraïne, Polen, Roemenië, Hongarije, Moldavië en andere Europese organisaties duizenden kinderen en families uit Oekraïne die de oorlog ontvluchten en bescherming zoeken.

Volgens informatie van ECPAT-leden zijn er tal van onbegeleide kinderen onder de vluchtelingen. In de chaos is er een gebrek aan informatie over vermiste kinderen in Oekraïne of in de buurlanden. ECPAT weet dat onbegeleide en vermiste kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor mensenhandel, misbruik en seksuele uitbuiting. Hun veiligheid moet een prioriteit zijn.

 ECPAT-leden in Europa die zich scharen achter deze boodschap dringen er bij regeringen, de Europese Commissie, maatschappelijke organisaties en humanitaire missies in heel Europa op aan om onmiddellijk actie te ondernemen. Onbegeleide kinderen dienen snel geïdentificeerd en geplaatst te worden in een veilige, kindvriendelijke en beschermde omgeving, met volledige toegang tot het kinderbeschermingssysteem, inclusief de onmiddellijke aanstelling van een voogd. Daarnaast is snel herstel van het contact met hun ouders en andere verzorgers van groot belang.”

Melding van een vermist of uitgebuit kind

In Nederland: Centrum Internationale Kinderontvoering: 088-800 9000 of de Kindertelefoon: 0800-0432.

Internationaal: Bel gratis Missing Children Hotline: 116-000 of Child Helplines: 116-111. Beide telefoonnummers zijn beschikbaar in tenminste 32 Europese landen om een vermist of uitgebuit kind te melden of om hulp te vragen voor een kind.

Juridisch advies

Voor juridische vragen over de rechten van kinderen uit Oekraïne die zich in Nederland bevinden, kunt u bellen met de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children: 071 516 0980.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hulp voor Oekraiense kinderen in Odessa

Onze partnerorganisatie Faith Hope Love in Odessa (Oekraïne) ondersteunde in 2022 ruim 1.100 kinderen en volwassenen die…


Lees meer

Internationaal Strafhof: deportatie Oekraiense kinderen oorlogsmisdaad

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) houdt de Russische president Poetin en commissaris voor kinderrechten…


Lees meer

Individuele donaties voor Oekraine dankbaar ontvangen en goed besteed

We ontvingen, na de start van het conflict, maar liefst 10.000 euro aan individuele donaties om kinderen in Oekraïne te …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee