Scroll down

Alternate Text
News banner

Defence for Children kijkt terug op 2018

Makkelijk was het niet, maar het was het zeker waard. De strijd voor kinderrechten is soms een taaie, maar loont altijd. In 2018 zien we kinderen zelf voor hun rechten opkomen bij de Verenigde Naties, we zien de Nederlandse samenleving in actie komen voor een thema dat wij al jaren op de agenda houden. We weten te voorkomen dat kinderen op straat in de kou komen staan. Kortom, Defence for Children kijkt terug op een productief jaar.

Tekst loopt door onder video.

Tegen armoede in Nederland

Armoede in Nederland is vaak een verborgen probleem, maar er zijn kinderen die geen groente ’s avonds krijgen en die niet mee kunnen op schoolreisje. Defence for Children en Save the Children sturen alle nieuwe gemeenteraden een taart als felicitatie met hun installatie. Op de taart staan actiepunten waarmee de gemeente armoede onder kinderen en jongeren aan kan pakken. Toch blijft het onderwerp onze aandacht trekken. Zo moeten we in actie komen om te voorkomen dat de gemeente Rotterdam twee families met vier jonge kinderen op straat laat staan. Gelukkig besluit de gemeente de families toch te helpen en hebben zij nu een tijdelijke plek waar zij kunnen verblijven. 

Voor een kindvriendelijk migratiebeleid

We laten dit jaar meer dan eens onze stem horen voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Gelukkig merken we dat ons geluid steeds meer versterkt wordt door anderen en langzamerhand aanzwelt tot een niet te negeren oproep aan het kabinet. Naast andere kinderrechtenorganisaties en De Goede Zaak, zetten presentator Tim Hofman, zangeres Trijntje Oosterhuis, Voice Kids winnares Yosina Roemajauw, 650 Nederlandse, Franse, Duitse en Belgische Protestantse voorgangers en wetenschappers Erik Scherder, Elianne Zijlstra, Carla van Os en 38 andere wetenschappers, zich in voor kinderen als Nemr, Hayarpi, Christina, Arthur, Joeri en vele anderen.

Voor kinderparticipatie en meisjesrechten

In India heeft hij geleerd om zich uit te spreken. In zijn eigen stad attendeert hij kinderen op de gevaren als ze online gaan en met toeristen in aanraking komen. Himanshu is nog maar vijftien, maar hij is vastberaden om seksuele uitbuiting van kinderen te bestrijden. Zijn verhaal is zo krachtig dat wij hem uitnodigen naar de Verenigde Naties in Genève te gaan en daar te vertellen over zijn werk als kinderrechtenverdediger. Hij ontmoet daar Millencentia. Ze is 17 jaar en komt uit Sierra Leone. Ze is net als Himanshu kinderrechtenverdediger. Ook zij spreekt een zaal vol volwassenen en kinderen toe. Ze vertelt hoe het is om te strijden tegen seksueel geweld, kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en economische uitsluiting van meisjes en jonge vrouwen. Aan het eind van haar verhaal krijgt ze een staande ovatie.

Voor inclusief onderwijs

Alle kinderen moeten naar een school in de buurt kunnen gaan, waar ze met de kinderen uit de buurt kunnen leren en spelen. Zo voelen kinderen dat ze erbij horen. Een inclusieve samenleving begint met inclusief onderwijs. Dat betekent dat scholen ook onderwijs moeten aanbieden aan kinderen met een handicap. Dat is niet altijd makkelijk. Schoolbesturen moeten hun school en hun werkwijze aanpassen aan de behoeften van het kind. Om scholen te helpen heeft het platform In1school een stappenplan en inspiratiewaaiers gemaakt waarin helder uitgelegd staat waar scholen aan moeten denken en hoe zij kunnen zorgen dat ze open staan voor alle kinderen.

Tegen uitbuiting van kinderen

In 2018 neemt Defence for Children – ECPAT het meldpunt meldkindersekstoerisme.nl over. We starten in de zomer een campagne die breed in het nieuws komt en het aantal meldingen loopt direct op. We screenen de meldingen en zetten ze door naar de politie. Ook vragen we aandacht voor Roma kinderen die door Europa trekken en die uitgebuit worden door volwassenen. Ze worden gedwongen te stelen.

Voor een kindgericht strafrecht

Kinderen tasten grenzen af en in hun ontdekkingstocht gaan ze soms die grenzen over. Door als samenleving adequaat te reageren kunnen kinderen leren van hun fouten en we ze de mogelijkheid bieden die fouten voor zover mogelijk te herstellen. Defence for Children roept op voldoende middelen vrij te maken om kinderen te begeleiden nadat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming maakt drie ton vrij voor mediation in jeugdzaken. Hierdoor kan een minderjarige dader in gesprek gaan met het slachtoffer. Het slachtoffer kan dan uitleggen wat het strafbare feit voor schade heeft aangericht in zijn of haar leven en de minderjarige dader kan zijn of haar excuses aanbieden. Zo kunnen kinderen leren van fouten en slachtoffers vinden het ook vaak prettig om in gesprek te gaan met de dader.

Voor kindvluchtelingen in Griekenland

De Nationale Postcode Loterij doneert 1,64 miljoen aan Defence for Children. Met dit geld starten we in Griekenland en Italië een Kinderrechtenhelpdesk. In beide landen zijn duizenden kinderen alleen aangekomen en zijn kwetsbaar voor mensenhandelaren. Ze worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit het zicht. Defence for Children neemt het op voor deze kinderen. Het eerste kind heeft inmiddels een verblijfsvergunning en is zo enthousiast over het werk van Defence for Children dat hij als een ambassadeur de helpdesk steunt en zo een brug slaat tussen de helpdeskmedewerkers en de kinderen op straat.

En we zijn nog niet klaar. In 2019 gaan we verder. Blijf ons volgen!

Meer informatie

Lees meer over armoede onder kinderen in Nederland
Lees meer over meisjesrechten
Lees meer over kindvriendelijk asielbeleid
Lees meer over kindgericht strafrecht
Lees meer over kindvluchtelingen in Griekenland
Lees meer over seksuele uitbuiting
Lees meer over inclusief onderwijs

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wendy Horsten treedt toe tot Raad van Toezicht Defence for Children

Defence for Children Nederland is verheugd dat Wendy Horsten, een ervaren leider bij ING Nederland, toetreedt tot haar R…


Lees meer

Breed Mensenrechtenoverleg doet aanbevelingen aan informateur over mensenrechten in buitenlandbeleid

Het Breed Mensenrechtenoverleg (BMO), waar Defence for Children - ECPAT Nederland lid van is, heeft onlangs een brief ge…


Lees meer

Meerjarig partnerschap met de Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij heeft per 1 januari 2024 de samenwerking met Defence for Children voor een periode van 5 j…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee