Scroll down

Alternate Text

Verkiezingen 2021

Op 15, 16 en 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Iedereen vanaf 18 jaar kan zijn stem uitbrengen op een politieke partij en zo bepalen welke politici de komende vier jaar Nederland gaan besturen. Ook voor kinderen en jongeren zijn de verkiezingen belangrijk. Kinderen zijn de toekomst, maar hoe zit het met de kinderen van vandaag? Als de politiek discussieert over thema’s zoals bijvoorbeeld armoede, jeugdzorg, de opvang van vluchtelingen en het klimaat, kijken ze dan goed genoeg naar de effecten hiervan op kinderen en jongeren? En worden jongeren wel vaak genoeg gevraagd wat zij vinden van de onderwerpen waarover politici discussiëren? 

Kieswijzer Kinderrechten

De Kieswijzer Kinderrechten van Defence for Children laat zien hoe belangrijk de dertien grootste politieke partijen kinderrechten vinden op de thema’s armoede, jeugdzorg, onderwijs, jeugdstrafrecht, migratie, ontwikkelingssamenwerking, seksuele uitbuiting, discriminatie en het belang van participatie. Uit de Kieswijzer blijkt dat maar vijf politieke partijen de ambitie uitspreken om de situatie van kwetsbare kinderen te verbeteren. “Hoge scores zien we bij de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 op onder andere urgente onderwerpen als armoede, jeugdzorg en de opvang van vluchtelingen. Andere politieke partijen zijn nagenoeg voorbijgegaan aan de 3,5 miljoen kinderen in ons land”, aldus Mirjam Blaak, directeur van Defence for Children. “Alleen deze vijf politieke partijen nemen het VN-Kinderrechtenverdrag en andere internationale Verdragen serieus en vertalen deze in concrete investeringen in kinderrechten.”

Voorafgaand aan de verkiezingen vragen (ervaringsdeskundige) jongeren via door Defence for Children te posten video’s en podcasts aandacht voor hun situatie. Ze roepen de kiezer op hiermee rekening te houden bij het uitbrengen van hun stem.

Vreemdelingenbewaring Dossier Klein

Podcast: Ontwikkelingsschade kind door lange verblijfsonzekerheid

In het vreemdelingenbeleid in Nederland wordt niet goed gekeken naar de rechten en belangen van het kind. Hierdoor lopen vreemdelingenkinderen grote schade op in hun ontwikkeling. Defence for Children wil dat hier structurele verandering in komt in de komende regeringsperiode.

Shutterstock 92486206

Podcast: Terugdringen armoede onder kinderen te weinig prioriteit

Op dit moment groeien ruim 250.000 kinderen in Nederland op in armoede. Dit aantal is veel te hoog en een groot probleem is dat dit aantal al jarenlang nauwelijks afneemt. Defence for Children vindt dat het terugdringen van armoede onder kinderen als absolute prioriteit in het regeerakkoord moet worden opgenomen.

Kinderrechten in vreemdelingenprocedures

In het vreemdelingenbeleid in Nederland wordt niet goed gekeken naar de rechten en belangen van het kind. Defence for Children wil dat hier structurele verandering in komt, om te voorkomen dat vreemdelingenkinderen schade oplopen in hun ontwikkeling. Dit is mogelijk door het belang van het kind te verankeren in de vreemdelingenwet. Er is al enige tijd een wetsvoorstel in voorbereiding dat de komende regeringsperiode de volle aandacht moet krijgen.

Jeugdzorg in Nederland: het moet en kan beter

We maken ons zorgen over de jeugdzorg in Nederland. De wachtlijsten zijn enorm en niet alle kinderen krijgen passende zorg. Luister naar Kelly, zij bracht een groot deel van haar leven door in instellingen: “Ik ben altijd eenzaam geweest".

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee