Scroll down

Alternate Text

Campagne Wees Wijs!

Zes miljoen kinderen wereldwijd wonen in een kindertehuis. Vóór de pandemie reisden naar schatting 10.000 Nederlandse vrijwilligers en stagiairs - met de beste bedoelingen - naar deze tehuizen. Ze komen daar om te helpen, maar brengen helaas juist schade toe aan de kinderen die er opgroeien.

Campagne doel

Onze campagne 'Wees Wijs' is bedoeld voor jongeren die - vanuit hun geloof of missie de wereld te verbeteren - vrijwilligerswerk willen gaan doen met kwetsbare kinderen. Wees Wijs laat zien wat de onbedoelde gevolgen zijn: deze vrijwilligersreizen houden een schadelijke vorm van opvang in stand. Honderden wetenschappelijke onderzoeken wereldwijd laten keer op keer zien dat opgroeien in een tehuis, hoe goed de zorg er ook is, per definitie schadelijk is voor de ontwikkeling van deze kinderen. Zij lopen in tehuizen grote achterstanden op in fysieke groei, en sociale en cognitieve ontwikkeling. Bovendien verergert het komen en gaan van ongekwalificeerde vrijwilligers de hechtingsproblemen en trauma’s van deze kinderen. Gelukkig zijn er ook vele vormen van (nationaal en internationaal) vrijwilligerswerk die wél een goed idee zijn! De vrijwilligerstest helpt jongeren bij het vinden van vrijwilligerswerk dat écht bijdraagt aan lokale gemeenschappen. De campagne is een initiatief van Better Care Network Netherlands, waar Defence for Children deel van uitmaakt.

Test hier hoe je jouw talent het beste kunt inzetten

Campagne bereik

Inmiddels loopt de campagne een paar weken. Gedurende deze periode heeft Wees Wijs al veel mensen bereikt en is de campagne door veel verschillende media opgepakt. Zo zijn de campagne en boodschap inmiddels onder andere opgepakt door nieuwsprogramma’s als RTLNieuws en EenVandaag, zijn er artikelen over verschenen in Trouw en het Nederlands Dagblad en was er een uitgebreid item over op NPO Radio1. De campagne zet door en wordt ingezet om nog veel meer mensen en organisaties te bereiken.

Overzicht media aandacht

Wereldwijde omslag 

Wereldwijd zijn driehonderd wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd die unaniem concluderen dat opgroeien in een weeshuis - hoe goed de zorg ook is - schadelijk is voor de fysieke groei, cognitieve ontwikkeling en mentale gezondheid van de kinderen die er worden opgevangen. Veel kinderen hebben last van hechtingsproblematiek, die door de inzet van tijdelijke en meestal onervaren vrijwilligers verergert. Opgroeien in een gezin blijkt vrijwel altijd wenselijk én mogelijk. Er is een wereldwijde beweging gaande, waarbij steeds meer overheden en ontwikkelingsorganisaties pleiten voor gezinsondersteunende hulp en waarschuwen voor ‘weeshuistoerisme’, waarbij vrijwilligerswerk in en bezoek aan weeshuizen een verdienmodel zijn geworden. Want vrijwilligersreizen en donaties houden weeshuizen in stand. Ze kunnen indirect zelfs leiden tot een aanbod van weeskinderen, die in 80 - 90% van de gevallen niet eens wees zijn! 

Goed bedoeld, slecht idee 

Toch zijn weeshuizen nog steeds populair. Tot de coronacrisis reisden zo’n 10.000 Nederlanders per jaar naar ontwikkelingslanden om met kwetsbare kinderen te gaan werken. Ook veel christelijke jongeren willen vrijwilligerswerk doen in een weeshuis of steunen deze tehuizen financieel, bijvoorbeeld met hun kerk. Allemaal met de beste bedoelingen, maar in de praktijk doen ze hiermee meer kwaad dan goed. “Ik wilde iets doen voor mijn naasten in nood”, vertelt oud-vrijwilliger Chrystal. “Samen met andere vrijwilligers zonder opleiding en ervaring, zorgde ik maandenlang voor jonge kwetsbare kinderen in een weeshuis. De kinderen raakten aan ons gehecht. En wij aan hen. Daarna verdwenen we plotseling weer uit hun leven. Dat vond ik zelf al zwaar. Daarop terugkijkend denk ik: dat moet voor die kinderen helemaal verschrikkelijk zijn geweest.” 

WeesWijs en doe de test 

De campagne WeesWijs nodigt jongeren uit om deel te nemen aan een (fake) vrijwilligersreis naar een weeshuis. Willen ze meedoen? Dan worden ze geconfronteerd met de schadelijke gevolgen van zo’n reis en ontmoedigd om aan dit soort vrijwilligerswerk deel te nemen. En daar blijft het niet bij. Er zijn natuurlijk tal van vormen van (nationaal en internationaal) vrijwilligerswerk die wél een goed idee zijn! Op weeswijs.nu kunnen jongeren een vrijwilligerstest doen. Zo ontdekken ze welk vrijwilligerswerk wél aansluit bij hun interesse, opleiding en ervaring. Inspirerende verhalen van vrijwilligers helpen hen bij het maken van hun keuze. Bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk bij een internationale hulporganisatie in Nederland, een stage in het buitenland of werken aan natuurbescherming dichtbij of ver weg. 

Foto's: Red een Kind

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee