Scroll down

Alternate Text

Dossier: Geweld tegen meisjes

Achtergrond

Overal ter wereld, iedere dag weer, komen kinderen in aanraking met geweld. Er zijn veel vormen van geweld, zoals fysiek, seksueel of mentaal geweld, misbruik, verwaarlozing mishandeling of uitbuiting. Gendergerelateerd geweld tegen meisjes is geweld dat gericht is op een meisje, omdat ze een meisje is, of vormen van geweld die meisjes disproportioneel beschadigen. Meisjes kunnen thuis in aanraking komen met gendergerelateerd geweld, maar ook op school of in de gemeenschap.

Geweld tegen meisjes staat het bereiken van daadwerkelijke gelijkheid in de weg en is een urgent probleem. Van alle slachtoffers van seksueel geweld is de helft jonger dan 15 jaar. Naar verwachting worden de komende tien jaar ruim 100 miljoen meisjes uitgehuwelijkt; sommigen van hen zijn niet ouder dan 12 jaar.

Geweld tegen meisjes is een schending van hun vrijheden en rechten. Meisjes in ontwikkelingslanden zijn bijzonder kwetsbaar voor gendergerelateerd geweld en hebben recht op extra bescherming tegen gendergerelateerd geweld. Zij bevinden zich in een meest kwetsbare positie vanwege armoede, de afwezigheid van kinderbeschermingssystemen waardoor opsporing en vervolging te wensen over laten. Defence for Children gaat de strijd met genderongelijkheid aan door het bevorderen van gelijke rechten voor meisjes, het promoten van hun economische positie en onderwijskansen, het versterken van kinderbeschermingssystemen. Dat doen wij onder andere via Girls Advocacy Alliance Programma.

Liselot Bloemen

“De meisjes binnen de Girls Advocacy Alliance programma’s zijn sterk, mondig en op de hoogte van hun rechten. Zij zijn als jongerenactivisten een voorbeeld en inspiratiebron voor veel andere meisjes in hun land. In de landen waar we werken is de realiteit echter dat de rechten van veel meisjes worden geschonden, door een zwak rechtssysteem of gewoonterecht dat verschillende vormen van geweld tegen meisjes toelaat. Ons programma strijdt tegen alle vormen van geweld tegen meisjes, zodat de kracht en potentie van meisjes niet verloren gaan.”

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee