Scroll down

Alternate Text
News banner

Kwart van misbruikzaken met tieners via sociale media

In 23 van 86 zaken bij (acute) zedenzaken met jeugdigen van elf tot vijftien jaar werd het eerste contact via social media gelegd. In twee derde van die zaken is het contact gelegd via Snapchat. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut in opdracht van politie en Openbaar Ministerie. Defence for Children – ECPAT vindt deze cijfers zorgelijk. 

In 2020 onderzochten forensisch artsen van het Nederlands Forensisch Instituut 86 acute zedenzaken met kinderen tussen de elf en vijftien jaar oud. Een zaak is acuut als het seksueel misbruik in de voorafgaande zeven dagen heeft plaatsgevonden. In 2020 is in 23 van de 86 zaken het eerste contact via sociale media te zijn gelegd. Dat is in bijna 27 procent van de zaken. In de meeste zaken waren meisjes het slachtoffer, in één zaak een jongen.

Stijgende tendens

Terwijl in 2018 nog bij één op de tien misbruikzaken social media een rol speelde, was dit in 2019 één op de vijf zaken en afgelopen jaar iets meer dan één op de vier. De politie bevestigt de stijgende rol van smartphones en social media in zedenzaken.

Chanteren

De werkwijze van de digitale kinderlokker wordt grooming genoemd. De groomer toont interesse in het slachtoffer. Er wordt een vertrouwensrelatie opgebouwd door over hobby's en interesses te chatten en zo wordt persoonlijke informatie verzameld over het kind. Op een bepaald moment wordt er aangestuurd op seks en naar naaktbeelden gevraagd. Daarmee wordt het slachtoffer gechanteerd en wordt druk uitgeoefend om ook daadwerkelijk ergens af te spreken.

Snapchat

In 2020 lijkt in vijftien van de in totaal 23 zaken Snapchat gebruikt. In 2019 was dat nog slechts in twee zaken. Snapchat is populair onder kinderen voor het maken en delen van foto’s en video’s. De ‘snaps’ zijn slechts tijdelijk zichtbaar. Het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties Fier uitte eerder al in een rapport haar zorgen over een toename van (online) seksueel geweld tijdens de coronacrisis. Het aantal chats over online seksueel geweld en seksuele uitbuiting ver(drie)dubbelde tijdens de eerste corona-maanden.

Ouders/verzorgers: praat met kinderen over social media

Tijdens corona speelt het leven van kinderen meer online af. Het is daarom belangrijk alert te zijn op online gedrag van kinderen. Ook de politie vindt het belangrijk dat kinderen en hun ouders leren alert te zijn op de risico’s. Defence for Children – ECPAT heeft flyers gemaakt in verschillende talen met tips voor ouders/verzorgers om over online gedrag en risico’s te praten en roept ouders en verzorgers op te investeren in de digitale opvoeding.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee