Scroll down

Alternate Text
News banner

Minister Kaag opent foto-expositie over seksuele uitbuiting

“Ik hoop daadwerkelijk dat we punt nul kunnen bereiken. Het is niet een kwestie van: kunnen we het? Het is een kwestie van: we moéten het. Dus u kunt helemaal op onze samenwerking rekenen.” Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was duidelijk tijdens de opening van de foto-expositie This is me: ook zij vindt dat er een uiterste inspanning nodig is om seksuele uitbuiting van kinderen te stoppen.

In het ministerie van Buitenlandse Zaken opende de minister de foto-expositie This is me. Een serie foto’s van kinderen in Thailand die seksueel worden uitgebuit of risico lopen uitgebuit te worden. Thailand is één van de tien landen waar een alliantie van vijf kinderrechtenorganisaties, genaamd Down to Zero, seksuele uitbuiting van kinderen bestrijdt. Fotografe Marieke van der Velden reisde naar Thailand om de foto’s te maken.

Onherkenbaar

Omdat de kinderen alleen anoniem gefotografeerd mochten worden, heeft ze de kinderen gevraagd zichzelf of hun superheld te tekenen en die tekening voor hun gezicht te houden. Van der Velden: “Ik vertrok met kleurpotloden en papier naar Thailand waar ik twee opvanghuizen mocht bezoeken: eentje in Bangkok en eentje in Pattaya. De kinderen bleken het geweldig te vinden en stortten zich vol overgave op het tekenen van de gezichten.”

Volwassenen vormen een bedreiging

Op deze manier was het mogelijk Thaise kinderen in een Nederlands ministerie te krijgen. Kaag: “Een foto is zo veelomvattend en ontroerend dat je eigenlijk op dat moment als je de foto bekijkt, gedwongen wordt om nog eens een keer stil te staan hoe het leven van de ander had kunnen zijn, had moeten zijn, maar helaas niet ís. Kinderen die in hun jeugd hadden moeten leren, spelen, dromen over wie ze willen zijn als ze volwassen worden en nu seksueel uitgebuit worden. En de volwassenen zien als de predator, de zogenaamde klant, de uitbuiter, de bedreiging. Diegene die bescherming had moeten bieden, is de grootste bedreiging in het leven van deze kinderen.”

Niet oordelen

In deze grillige werkelijkheid voelde fotografe Van der Velden bewondering voor het geduld en de kennis van de maatschappelijk werkers. “Het is niet altijd makkelijk om met deze kinderen te werken. Soms vallen kinderen terug in hun oude leven, zetten mensen hen onder druk of moeten ze samen met een zwangere 13-jarige proberen om een ongeboren baby een veilige toekomst te geven. De band die zij met deze kinderen hebben kan er één van jaren zijn. Ik leerde van hen om niet te oordelen, altijd een luisterend oor te hebben, op het niveau van het kind te kunnen denken, en ook een heel belangrijke: elkaars humor en grapjes te zien.” De kinderen lieten haar meer dan eens lachen. 

Down to Zero

Twee miljoen kinderen worden wereldwijd het slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. In een alliantie genaamd 'Down to Zero' werken Terre des Hommes (lead), Plan Nederland, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation samen om in 2020 commerciële uitbuiting in elf landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen. Het 5-jarige programma (2016-2020) stelt kinderen en adolescenten in staat om zelf voor hun rechten te vechten, helpt gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en verbetert en implementeert relevante wet- en regelgeving in de tien landen.

Lees

Meer over Down to Zero
Meer over seksuele uitbuiting

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Netwerkdag Platform HOPE 2024

Op 28 maart 2024 organiseerde Platform HOPE een netwerkdag in Bunnik. Diverse gemeentes, ministeries en professionals ui…


Lees meer

Gerichte aanpak nodig voor jonge daders van seksuele uitbuiting

Recent onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen wijst uit dat risicofactoren…


Lees meer

Hoge kans op herhaling bij daders seksuele uitbuiting

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld onderzocht voor het eerst hoe vaak daders van mensenhandel in Ne…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee