Scroll down

Alternate Text
News banner

Meer dan de helft gemeenten voor opvang vluchtelingenkinderen uit Griekenland

Op dit moment roept meer dan de helft van de gemeenten het Kabinet op 500 alleenstaande vluchtelingkinderen uit de Griekse vluchtelingkampen veilige opvang te bieden in Nederland. Uit alle hoeken van het land klinkt een duidelijk geluid om in te grijpen in de onmenselijke situatie in de Griekse opvangkampen. In maart riepen VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling gemeenten op zich over dit probleem uit te spreken en het Kabinet te laten weten dat er genoeg draagvlak is in Nederland. 178 gemeenten hebben inmiddels aan deze oproep gehoor gegeven. De afgelopen tijd hebben de gemeenten Heerlen, Zwolle en deze week Lochem zich aangesloten bij de coalitie.

#500kinderen

In oktober 2019 deed Griekenland een noodoproep aan de Europese lidstaten om 2.500 alleenstaande vluchtelingkinderen, die zonder familie vastzitten in de Griekse kampen, op te vangen. In totaal verblijven er ongeveer 5.000 alleenstaande vluchtelingkinderen in het land. Zij zijn extra kwetsbaar omdat er geen ouders zijn die voor hen kunnen zorgen en er geen voogden beschikbaar zijn. Deze kinderen worden iedere dag opnieuw blootgesteld aan misbruik en uitbuiting en trauma’s stapelen zich op. Vorige maand brak de allesverwoestende brand in vluchtelingenkamp Moria uit waardoor de situatie op Lesbos onhoudbaar is geworden. Ook op andere plekken - zowel op de eilanden als op het vaste land -  is de nood hoog. Deze wordt alleen maar hoger door de uitbraak van Corona en de winter die eraan komt.

Groeiend draagvlak

Het Kabinet bleef stil en verwierp voor het zomerreces de motie van Van Dijk (SP) om 500 kinderen in Nederland op te vangen. Ondertussen bleef het draagvlak in de samenleving alleen maar groeien. Naast de meerderheid van de gemeenten, tekenen meer dan 106.000 Nederlanders de petitie op 500kinderen.nl. Duizenden mensen bezochten (stille) demonstraties in o.a. Amsterdam, Apeldoorn, Harlingen en Haarlem om te laten zien dat vluchtelingen in Nederland welkom zijn. 1.500 leden van de vier coalitiepartijen riepen op tot evacuatie van Lesbos en herverdeling van alle vluchtelingen. Ook duizenden artsen, geestelijk leiders, (oud) politici, wetenschappers, BN’ers, hulp- en mensenrechtenorganisaties én een groep voormalig onderduikkinderen lieten hun stem horen.

‘Moriadeal’ niet genoeg

Na de brand in vluchtelingenkamp Moria besloot het Kabinet te reageren met de zogenoemde ‘Moria-deal’ waarin werd besloten dat Nederland 50 alleenstaande vluchtelingkinderen en 50 andere kwetsbare vluchtelingen in gezinsverband zou opnemen. In ruil voor deze 100 vluchtelingen werden er 100 andere vluchtelingen van het hervestingsquotum gehaald. Onderaan de streep komt er niet één extra vluchteling naar Nederland!

Slaap lekker, Nederland!

Mede dankzij de aangestoken brand in het vluchtelingenkamp op Moria zwerven er duizenden vluchtelingen zonder vast dak boven hun hoofd door Griekenland. 5.000 van hen zijn kinderen, zonder ouders of familie. Zij zijn op zoek naar maar één ding: een veilig thuis. Nederland heeft, na veel gesoebat, besloten om 100 vluchtelingen op te nemen.

De video is geproduceerd door Popcorn Stories.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Uitspraak Europese Hof voor de Rechten van de Mens: Leefomstandigheden in kamp Moria en Samos zijn onmenselijk en vernederend

In april dit jaar heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor het eerst de leefomstandigheden voor as…


Lees meer

Internationale vluchtelingenorganisaties roepen Europa op tot menselijkheid en solidariteit

Give solidarity a chance, dat is de oproep van internationale vluchtelingenorganisaties die samen opkomen voor vluchteli…


Lees meer

Europees asielakkoord schendt kinderrechten

Na zeven jaar onderhandelingen is een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten om tot een gedeelde aanpak van migratiekwes…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee