Scroll down

Alternate Text
News banner

Twaalf kinder- en mensenrechtenorganisaties reageren geschokt op uitzetting kwetsbaar Afghaans gezin

Vanmiddag heeft de Nederlandse overheid voor zover bekend voor het eerst een kwetsbaar Afghaans gezin met een minderjarig kind uitgezet sinds de recente beleidswijziging voor Afghaanse asielzoekers. Twaalf kinder- en mensenrechtenorganisaties laten in een gezamenlijke reactie weten geschokt te zijn over de hardvochtige beslissing van de Nederlandse regering. Ze benadrukken dat het gezin door de uitzetting in groot gevaar is gebracht. De mensenrechtenorganisaties roepen de Tweede Kamer dan ook op om staatssecretaris Harbers te vragen wat de recente toezegging om Afghaanse gezinnen met minderjarige kinderen beter te beschermen in de praktijk betekent.

Nieuw asielbeleid papieren werkelijkheid?

Nog geen maand geleden presenteerde het kabinet het nieuwe asielbeleid voor Afghaanse asielzoekers. Kinder- en mensenrechtenorganisaties waren verbijsterd over het uitblijven van serieuze verbeteringen, ondanks de verslechterde veiligheidssituatie in het land. Bij de presentatie van het nieuwe beleid wees het kabinet erop dat gezinnen met minderjarige kinderen beter beschermd zouden worden. De vrees dat dit besluit slechts om een papieren werkelijkheid zou gaan is vandaag bevestigd.

Op Syrië na meest gewelddadige land

Afghanistan is na Syrië het meest gewelddadige land ter wereld (Global Peace Index 2018). De VN-Veiligheidsraad betitelt Afghanistan sinds eind 2017 als ‘een land in oorlog'. Verschillende gewapende groeperingen als de Taliban en IS zijn actief in grote delen van het land. Uitgezette Afghaanse vluchtelingen belanden in overvolle ontheemdenkampen waar kinderen zijn gestorven door de mensonterende omstandigheden en door de winterse vrieskou. Van de 10.453 omgekomen en gewond geraakte burgers in 2017 in heel Afghanistan was een derde kind. Het aantal burgerdoden is volgens de VN in de afgelopen 10 jaar nooit zo hoog geweest. In het eerste halfjaar van 2018 kwamen 1.692 burgers om het leven. De mensenrechtenorganisaties vinden dat zolang het zo onveilig is geen enkele Afghaanse asielzoeker kan worden teruggestuurd.

#Stuurzenietterug

De coalitie van twaalf mensen- en kinderrechtenorganisaties voert al maanden actie tegen uitzettingen naar Afghanistan. De coalitie bestaat uit VluchtelingenWerk Nederland, Amnesty International, Cordaid, Defence for Children, Don't send Afghans back, INLIA, PAX, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting LOS en Unicef Nederland.

Lees meer over het asielbeleid voor Afghanistan

Lees meer over de campagne Stuur Ze Niet Terug

Lees meer over Afghanistan

Deel dit op

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zorgen over Afghaanse kinderen in Nederlandse noodopvang

De afgelopen weken zijn Afghaanse gezinnen met kinderen als evacuee naar Nederland gekomen en verblijven nu in de noodop…


Lees meer

Uitzettingen naar Afghanistan moeten stoppen

Defence for Children roept samen met zeven andere organisaties demissionair staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie …


Lees meer

Tweede Kamer voor terugkeerafspraken met Afghanistan ondanks oorlog

Op 27 oktober heeft de Tweede Kamer voor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Afghanistan gestemd. Daari…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee