Scroll down

Alternate Text
News banner

Jongeren in gesprek met first ladies over aanpak kindhuwelijken in Afrika

De Afrikaanse Unie organiseert op 23 en 24 november de tweede Afrikaanse meisjes summit in Ghana over het eindigen van kindhuwelijken en andere schadelijke praktijken in Afrika. Tijdens deze editie staan de vorderingen in de strijd tegen kindhuwelijken centraal waaraan de Unie zich tijdens de eerste meisjessummit in 2015 in Zambia heeft gecommitteerd. First ladies van diverse Afrikaanse landen onderschrijven het belang van de summit en gaan met jongeren in gesprek om te waarborgen dat hun stem wordt meegewogen. Lamrana Bah is één van de jongeren en vertegenwoordigt het Girls Advocacy Programma in Sierra Leone.

Youth-summit

Voorafgaand vindt een pre-youthsummit op 21 en 22 november plaats met Afrikaanse jongeren zodat zij zich kunnen voorbereiden op de ontmoeting met de first ladies. Lamrana uit Sierra Leone is al regelmatig in gesprek met de overheid, ouders en NGOs over seksueel en gendergebaseerd geweld en mag nu met een van de first ladies in gesprek. Tijdens de pre-summit bereidt zij met andere jongeren voor wat volgens hen de beste manier is om kindhuwelijken aan te pakken en aandacht te vragen voor seksuele rechten en gezondheidsrechten. De input van de jongeren wordt vervolgens overhandigd aan de aanwezigen van de summit.

Uitbannen kindhuwelijken

Het uitbannen van kindhuwelijken is een onmisbaar onderdeel om de rechten van meisjes te waarborgen. Kindhuwelijken zijn een schending van het recht van kinderen op onder andere hun gezondheid, opleiding, ontwikkeling, gelijkheid. Uitgehuwelijkte meisjes hebben onder andere een verhoogde kans op seksueel geweld, tienerzwangerschap, schooluitval en hebben vaak een laag sociaal-economische status met slechte toegang tot gezondheidszorg. Eén op de drie jonge vrouwen in Afrika is in de kinderjaren getrouwd, en één op de tien trouwt voor hun vijftiende verjaardag. De afdeling Sociale Zaken van de Afrikaanse Unie verbindt kindhuwelijken aan het thema van seksuele rechten en gezondheidsrechten.

Afrikaanse Unie erkent belang rol jongeren

De Afrikaanse Unie heeft als doel om op de hoogste politieke niveaus, de rechten van meisjes, jongens, jonge vrouwen en mannen, te beschermen en hun mensenrechten te bewaken. De Afrikaanse Unie erkent de rol die jongeren spelen in de samenleving: zij creëren sociale economische ontwikkeling en bouwen aan de toekomst van hun land. Ondanks de geboekte vooruitgang worden veel jongeren, en met name meisjes, kansen ontnomen om zich in hun volle potentie te ontwikkelen. Daarnaast brengt de pubertijd gevaren met zich mee, zeker voor meisjes. Zij worden gedwongen tot seks of huwelijken en lopen hoge risico’s op ongewenste zwangerschappen, onveilige abortussen, soa’s en HIV.

Girls Advocacy Alliance

Geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en de ontkenning van hun economische rechten staat het bereiken van daadwerkelijke gendergelijkheid in de weg. De Girls Advocacy Alliance wil bijdragen aan de uitbanning van beide vormen van gender discriminatie. De Girls Advocacy Alliance is een initiatief van Plan Nederland, Defence for Children – ECPAT  en Terre des Hommes en valt binnen het Strategisch Partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Defence for Children - ECPAT maakt deel uit van de programma's in Ethiopië, Ghana, Liberia en Sierra Leone.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over het Girls Advocacy Alliance Programma.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Coronacrisis een bedreiging voor daling kindhuwelijken

In de komende tien jaar lopen tot 10 miljoen meer meisjes het risico kindbruid te worden als gevolg van de coronacrisis.…


Lees meer

Meisjesrechtenverdediger Stecia (15) uit Uganda gaat in gesprek met hoogste baas van de VN

Stecia (15) uit Kampala, Uganda voert vandaag als meisjesrechtenverdediger een een-op-een gesprek  met de Secretaris-Gen…


Lees meer

Wetsvoorstel: kindhuwelijken niet meer erkend in Nederland

Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Dekker van Rechtsbescherming zijn op 18 februari met…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee