Scroll down

Alternate Text
News banner

Jongeren gezocht voor onderzoek over uithuisplaatsingen

Inmiddels hebben wij voldoende aanmeldingen ontvangen. Hartelijk dank voor de reacties. Mocht u nog niets gehoord hebben, dan volgt dat zo snel mogelijk.

Elk jaar zijn er vele kinderen die tijdelijk of voor een langere tijd niet meer bij hun ouders kunnen wonen. Rechters, gezinsvoogden en andere hulpverleners maken daar een keuze over. Om een goede keuze te maken is het belangrijk dat kinderen kunnen participeren bij deze beslissing. Hoe vinden kinderen dat het thuis gaat? Waar willen kinderen het liefst heen? Sommige mensen vinden het moeilijk om dit aan jonge kinderen te vragen. In dit onderzoek willen wij jongeren en jongvolwassenen (16-26 jaar) spreken die als jong kind uithuisgeplaatst zijn, en hen vragen welke tips ze hebben voor hulpverleners. We doen het onderzoek samen met de Rijksuniversiteit Groningen.


Wat houdt het onderzoek in?

  • Een onderzoeker komt 1x naar jou toe: thuis of een andere gewenste locatie.
  • Je beantwoordt vragen over hoe hulpverleners beter met jonge kinderen kunnen praten en hen beter kunnen betrekken in de beslissing tot uithuisplaatsing.
  • Het gesprek duurt ongeveer een uur en wordt opgenomen met een voice-recorder.

Wie kan meedoen?

Wij zoeken jongeren en jongvolwassenen voor dit onderzoek die:

  • Tussen de 16 en 26 jaar oud zijn.
  • Na hun 4e en voor hun 12e verjaardag uithuisgeplaatst zijn.
  • Daarna tijdelijk of voor een langere tijd in één of meerdere pleeggezinnen (netwerk of onbekenden), gezinshuizen of residentiele woongroepen hebben gewoond.


Wat krijg jij er voor terug?

  • Deelname is anoniem en vertrouwelijk, maar alle tips van jou en andere jongeren worden doorgegeven aan hulpverleners. Zij kunnen jullie tips gebruiken wanneer zij overwegen jonge kinderen uit huis te plaatsten. Zo draag jij bij aan meer en betere participatie!
  • Je krijgt een klein bedankje in de vorm van een spel of een bioscoopbon van 10 euro.

Wil je meedoen of heb je vragen?

Stuur een mail naar m.bahlmann@defenceforchildren.nl.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verbeteringsplan jeugdbescherming: geen rechtsbijstand voor kind, wel voor ouders

Donderdag 24 november 2022 vindt het commissiedebat Jeugdbescherming in de Tweede Kamer plaats. Er valt veel te bespreke…


Lees meer

Hervorming jeugdstelsel: het moet anders en beter.

"Al met al is de belofte van de decentralisatie – passende hulp, dichtbij huis, gezinsbreed, efficiënter en met minder k…


Lees meer

WODC-onderzoek bevestigt: reden voor gescheiden uithuisplaatsing broers en zussen niet geregistreerd

Wanneer broers en zussen uit huis geplaatst worden en daarbij van elkaar worden gescheiden, wordt niet goed geregistreer…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee