Scroll down

Alternate Text
Blog banner

Jongerenvrijwilliger Noha pleit namens Afrikaanse Unie tegen kindhuwelijken

Joyce Brummelman
Programmacoördinator Meisjesrechten

“Hetgeen me het meest heeft geraakt, is een meisje dat was uitgehuwelijkt en werd mishandeld door haar man. Toen ze weg wilde lopen naar huis, weigerde haar ouders haar op te vangen. ‘Je mag jouw man niet verlaten’ werd haar gezegd. Toen is ze weggelopen, ze was al zwanger”, vertelt de Egypthische Noha Fouad tijdens een bijeenkomst bij de Afrikaanse Unie in Addis Abeba, Ethiopië. “De man heeft het kind nooit willen erkennen en niemand van haar familie wilde ooit nog iets met haar te maken hebben. Ze was nog geen zestien jaar oud.” Noha is jongerenvrijwilliger van de ‘Campaign to End Child Marriage’ van de Afrikaanse Unie en ik ben in Addis Abeba om met de partners van het Girls Advocacy Alliance Programma te reflecteren op de afgelopen twee en een half jaar en onze strategie voor het komend jaar te bespreken.

Schadelijke gevolgen kindhuwelijk

Eén van de campagnes waar onze partners in het Girls Advocacy Alliance Programma aan hebben deelgenomen is de ‘Campaign to End Child Marriage’, die van start ging in mei 2014 en tot nu toe in 24 Afrikaanse landen is gelanceerd. De vijfentwintigjarige Noha is één van de zeven jongerenvrijwilligers die zich inzet voor de campagne. “Voor deze functie moet je tussen de 18 en 35 jaar zijn, je moet namelijk zelfstandig reizen naar de verschillende landen om te monitoren hoe de campagne verloopt. Dit betekent gesprekken voeren met maatschappelijke organisaties, de verantwoordelijke ministeries en veldbezoeken in de gemeenschappen om te praten over de schadelijke gevolgen van kindhuwelijken.” Het doel van de campagne is om nationale overheden aan te moedigen te investeren in de bewustwording onder de bevolking over het schadelijke effect van kindhuwelijken. Daarnaast stelt de campagne voorlichtingsmateriaal en data beschikbaar waarmee ngo’s in het veld aan de slag kunnen.

Kindhuwelijk als oplossing voor tienermoeders

“Het is van groot belang om kennis op te doen en te delen over de sociale en economische impact die kindhuwelijken hebben”, zegt Noha. ”Tijdens mijn bezoek aan bijvoorbeeld Eritrea vond ik het heel belangrijk om in de gemeenschappen te zijn. Dan kun je zien wat er speelt, sommige mensen spreken zich echt duidelijk uit tegen kindhuwelijken, terwijl andere mensen het juist een goede oplossing vinden.” Tienerzwangerschappen komen met regelmaat voor in de meeste Afrikaanse landen. Wanneer jongeren verliefd zijn en het meisje zwanger raakt, vanwege het ontbreken van voorbehoedmiddelen of seksuele voorlichting, is het voor sommige ouders de beste oplossing om het meisje te laten trouwen. “En het ziet er het ook mooi uit, het traditionele deel van het huwelijk. Meisjes willen trouwen omdat ze bij andere meisjes het grote feest en de mooie jurken zien.” We moeten ook goed bedenken wat de reden is dat meisjes jong trouwen, soms komt het door peer pressure en soms is het door het ontbreken van kennis.

Jongerenvrijwilligers verzamelen data

De jongerenvrijwilligers hebben als opdracht data verzamelen en te zorgen dat staten op tijd rapporteren naar de Afrikaanse Unie over de voortgang van hun campagnebeloftes. Daarvoor onderhouden ze contact met de betrokken ministeries en nationale statistische bureaus. ”Als jongerenvrijwilliger is het ook wel eens moeilijk om de juiste informatie te krijgen, je krijgt niet altijd de juiste personen binnen de ministeries te spreken of er mist relevante data.” Een andere taak van de vrijwilliger is om richtlijnen over de aanpak van kindhuwelijken te verstrekken aan nationale organisaties zoals ngo’s. Volgens Noha is het belangrijk om door te gaan met deze follow up: “Tot nu toe hebben vooral de landen waar de campagne is gelanceerd laten zien dat ze veel meer middelen beschikbaar moeten stellen om kindhuwelijken tegen te gaan.” Dit is een positieve ontwikkeling.

Arme en rurale gebieden blijven achter

Ik vind het mooi om te horen hoe gepassioneerd Noha is over haar werk. Ik denk dat het ook erg belangrijk is dat de voorlichting en informatie van de campagne doordringt tot de meest arme en rurale gebieden. Daar spelen wij als Girls Advocacy Alliance ook een rol in. Zoals ook de Ghanese jongeren verbonden aan de Girls Advocacy Alliance het zelf verwoordden tijdens de Africa Girls Summit on Ending Child Marriage in november 2018:  “We think that there are enough National laws and policies to deter Child Marriage in Ghana. Since the practice is more common among rural populations, we think that the advocacy should be done more in rural and hard to reach communities in Ghana. Girls in these communities really need more empowerment and safe-spaces if we want to actually end Child Marriage in the country.”

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de Girls Advocacy Alliance 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee